ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΡΩΜΙΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ - ΕΛΕΝΗ ΚΕΚΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η  ΡΩΜΙΑ  ΣΟΥΛΤΑΝΑ.Μία εξέχουσα προσωπικότητα με διεισδυτικότητα  του πνεύματος,έξυπνη,φιλόδοξη,γενναιόδωρη και που κυβέρνησε μέσα σε μία Οθωμανική αυτοκρατορία όπου κυριαρχούσε η βία,η ίντριγκα,η δολοπλοκία,ο αποτροπιασμός,οι εκτελέσεις,οι εξεγέρσεις,οι ενθρονίσεις,οι εκθρονίσεις.Ηγεσίες με αίμα και προδοσίες με γενίτσαρους που επηρέαζαν την πολιτική αλλά και διχόνειες μεταξύ των ουλεμάδων-βεζύρηδων-γενίτσαρων-κισλάραγων κ.ά. και όλα αυτά για την δόξα και τον ΠΑΡΑ.Και πραγματικά ο αναγνώστης τα πληροφορείται (για όσους δεν είναι γνώστες της καθορισμένης ιστορίας)από το συγκεκριμένο ιστορικό μυθιστόρημα της κυρίας Κεκροπούλου που φαίνεται ότι έχει κάνει εκτενή έρευνα και διεξοδική μελέτη της βιβλιογραφίας.Για να το πετύχεις όμως, πρέπει να έχεις ταλέντο,εμπειρία,φαντασία και όπως προκύπτει,η συγγραφέας τα διαθέτει και το αποδεικνύει.Καλογραμμένο με ασσύληπτες λεπτομέρειες που σοκάρουν,με αξιοσημείωτη αφήγηση,χτίζει μία ιστορία με καταγραφή γεγονότων,εντάσεων και συνδυάζει άριστα την πραγματικότητα με την μυθοπλασία.Μία ιστορική διαδρομή λοιπόν μέσα σε μία εποχή πολέμων,άγρια με τα χαράτσια του τότε(τώρα τα λέμε μνημόνια-ας το διακωμωδήσουμε λίγο)σκλαβοπάζαρα (εξάλλου και η ίδια η Αναστασία- Κιοσέμ πουλήθηκε σαν σκλάβα),υποδουλισμός,χαρέμια,λειτουργία πατριαρχείου,και ο ρόλος των ξένων δυνάμεων μεταξύ Δύσης – Ανατολής.Προσωπικά δεν ήμουν γνώστης τόσων πολλών πληροφοριών και μακάρι να υπάρχουν περισσότεροι συγγραφείς να μας γεμίζουν με γνώσεις και δη ιστορικές.Συγχαρητήρια στην κυρία Κεκροπούλου αλλά και στον εκδοτικό οίκο ΩΚΕΑΝΟΣ που τολμά να εκδίδει τέτοια ντοκουμέντα (θα διακινδυνεύσω να το χαρακτηρίσω) και σίγουρα θα επιχειρήσω να διαβάσω και τα υπόλοιπα έργα της.Συνιστάται ανεπιφύλακτα και ειδικά για τους λάτρεις του Ιστορικού μυθιστορήματος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ


«Αναστασιά!»
Το κορίτσι άκουσε τη φωνή της μάνας του από το μαγερειό κι έτρεξε μέσα. «Πού είσαι, μωρή, απρόκοφτη;»
Η κοπελίτσα αναστέναξε. «Έρχομαι, μάνα», μουρμούρισε καλόβολα, δεν ξεσυνεριζόταν της μάνας της τις αυστηρές κουβέντες, τις είχε συνηθίσει και δεν την πείραζαν, κι ακούμπησε την πετσέτα πάνω στο βαρύ ξύλινο τραπέζι, όπου η μάνα μάλαζε σβέλτα και επιδέξια τη βαριά μεγάλη μπάλα της ζύμης.
Αναστασία. Έτσι έλεγαν τη μεγαλύτερη από τις τρεις όμορφες κόρες του παπα-Γιάννη, του Ορθόδοξου παπά του νησιού, σε λίγους μήνες γινόταν δεκατεσσάρων ετών, όμορφη σαν ήλιος φωτεινός…
Είχε η εικόνα της γαντζωθεί στην καρδιά του ατρόμητου Θεόφιλου και τη μάτωνε από έρωτα και ίμερο…
Και τώρα κόντρα στο πρωινό αεράκι τη φανταζόταν...Έφερνε τη
διάφανη εικόνα της μπροστά στα μάτια του, κι οι άλλοι ναύτες στο κατάστρωμα τον κοίταζαν και κρυφογελούσαν μεταξύ τους, γιατί ήξεραν για ποιόν λόγο αναστέναζε και ξαναναστέναζε χωρίς τελειωμό…
Κάπως έτσι αρχίζει η αληθινή, συναρπαστική και δραματική ιστορία της Αναστασίας, που ένας άνεμος τρελός της μοίρας, θα την αρπάξει απ᾽ το νησί της και θα την ρίξει χανούμισσα στα πόδια του σουλτάνου Αχμέτ του Πρώτου.
Θα κυριαρχήσει στο Χαρέμι λιγότερο με την ομορφιά της και περισσότερο με τον χαρακτήρα της. Θα γίνει μεγάλη σουλτάνα, πρώτη καντινεφέντη και χασεκί, λατρεμένη και μισητή... Θα βασιλέψει στην Ιστανμπούλ σχεδόν σαράντα χρόνια, ευνοώντας τους δυστυχείς, τους κατατρεγμένους και το βασανισμένο Ρωμαίικο. Θα στηρίξει κρυφά τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, θανάσιμο εχθρό των Ιησουϊτών που αλωνίζουν τον ελλαδικό χώρο και προσηλυτίζουν το ορθόδοξο ποίμνιο στον Καθολικισμό. Θα αγωνιστεί για να σταματήσει τον «αδελφοκτονικό νόμο» και θα υψώσει το ανάστημά της στον απροσπέλαστο τοίχο των Ουλεμάδων. Θα κερδίσει προσωπικές μάχες. Θα υποστεί σαρωτικές ήττες. Θα μείνει στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως η μεγαλύτερη σουλτάνα όλων των εποχών.
Ήταν αυτή που σταμάτησε το άθλιο παιδομάζωμα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου