ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

μ.Χ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΑΝΤΑΣ

Βιβλίο που προσεγγίζει την Αρχαία και Βυζαντινή Ιστορία με κεντρικό άξονα το Άγιο Όρος και την αντιπαλότητά του.Ενδιαφέροντα στοιχεία έρχονται στο φως μέσα από την πέννα του συγγραφέα δοσμένα και με μία δόση χιούμορ σε μερικά σημεία.Ύφος λιτό και απέριττο χωρίς να αγγίζει την καθ'αυτού λογοτεχνία(φτωχό λογοτεχνικά) και με μία αφήγηση γρήγορη και σε πρώτο πρόσωπο δίνοντας συγκεντρωμένες πληροφορίες με λεπτομερείς περιγραφές.
Η μοναστική ζωή,η καλογερική,ο Χριστιανισμός είναι θέματα που θίγει ο συγγραφέας δίνοντας την προσωπική του υπόσταση σύμφωνα με τα δικά του πιστεύω.Χρησιμοποιεί απαξίωση σε ορισμένα σημεία καθώς επίσης και διάφορους υπαινιγμούς για την σεξουαλικότητα των μοναχών και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις με άτομα της τρυφερής ηλικίας.Σε γενικές γραμμές είναι ένα ευανάγνωστο μυθιστόρημα με μία απλή πλοκή και απευθύνεται περισσότερο σε εμμονικούς και σε αυτούς που έχουν μονολιθικές απόψεις για μια συγκεκριμένη ιδέα.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

"-Δεν αμφισβητώ ότι οι πατέρες της Εκκλησίας δανείστηκαν κάποια ρητορικά σχήματα από τους αρχαίους συγγραφείς, απάντησε ο Βεζιρτζής. Υπήρξαν ωστόσο θανάσιμοι εχθροί της κλασικής παιδείας και του πολιτισμού των αρχαίων.[...] Ο διασυρμός του ελληνισμού από την Εκκλησία υπήρξε τόσο συστηματικός ώστε οι Έλληνες αναγκάστηκαν ν αλλάξουν όνομα, να μετονομαστούν σε Ρωμαίους, Ρωμιούς ή Γραικούς. Σε ορισμένες τοιχογραφίες του Αγίου Όρους απεικονίζονται μαζί με τους αγίους και τους αγγέλους διάφοροι φιλόσοφοι, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας. Όλοι φορούν στέμμα, έχουν μακριές γενειάδες και είναι ντυμένοι σαν Βυζαντινοί πρίγκιπες. Βαστούν ο καθένας τους έναν πάπυρο όπου είναι γραμμένη μια πλασματική φράση, που διακηρύσσει, για παράδειγμα, την τρισυπόστατη φύση του Θεού. Είναι γνωσό ότι η Εκκλησία επιδίωξε να προσεταιριστεί τους αρχαίους σοφούς, αυτούς τουλάχιστον που δεν κατάφερε να θάψει, παραποιώντας τη σκέψη τους. Αυτό άλλωστε δεν διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι η αρχαιότητα παρέδωσε τη σκυτάλη του πολιτισμού στο Βυζάντιο; Ο χριστιανισμός, αγαπητέ μου φίλε, δεν συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί τη μέρα. Η θεολογία αναιρεί τη φιλοσοφία. Η πρώτη απαντά σε όλα, ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά.