ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΩΝ - ΜΑΝΘΟΣ ΣΚΑΡΓΙΩΤΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ


Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που στηρίζεται και αναπτύσσει τον μύθο πάνω στην παραλογή των θρύλων - τραγουδιών " Της Άρτας το γιοφύρι'' και '' Του Νεκρού Αδελφού'' και που καθοριστικό ρόλο  έχει ο αδελφός και που στις δύο περιπτώσεις πηγαίνει να φέρει την αδελφή του (ζωντανή και τις στάχτες της).Ένα οδοιπορικό που ζωντανεύει την Οθωμανική αυτοκρατορία και μία διαδρομή με άρωμα μεν (κυρίως της Ανατολης),αλλά με δυσάρεστες περιπέτειες,απρόοπτα γεγονότα και αμέτρητους κινδύνους δε.Τραγικές φυσιογνωμίες τόσο ο Κωνσταντής,αλλά και οι υπόλοιποι ήρωες.Ο αγώνας του με ψυχικό σθένος σε μία άγρια εποχή ζώντας σε ένα σκληρό περιβάλλον,αλλά με ένα συναίσθημα ευθύνης χωρίς να μπορεί να αποφύγει το πεπρωμένο και που η δύναμη της κατάρας-επιθυμίας των πεθαμένων επηρεάζουν τις ζωές των ζωντανών.Ο συγγραφέας καταγράφοντας κομμάτια της ιστορίας μέσα από το οδοιπορικό  Ελλάδα - Αίγυπτο-Περσία - Κωνσταντινούπολη-Πόντο και με την εξέλιξη της πλοκής καταφέρνει να νιώθει ο αναγνώστης,γνωρίζοντας συγχρόνως και τους πολλούς πολιτισμούς,ένα άρωμα που ο καθένας το ερμηνεύει διαφορετικά.Πάντως η μελέτη του πάνω στην λαογραφία,ιστορία,μυθολογία είναι εμφανής.Αναλυτικές και πλούσιες περιγραφές,γεμάτο εικόνες-πλήθος καλολογικών στοιχείων-και μία όμορφη αρμονία πλοκής - γλώσσας - δομής.Χωρίς επαναλήψεις βέβαια,αλλά σε κάποια σημεία η λεπτομερής ανάλυση είναι κουραστική.Η τριτοπρόσωπη και πρωτοπρόσωπη αφήγηση,η διαμόρφωση χαρακτήρων,τα μαγικά στοιχεία,οι εναλλαγές της ντοπιολαλιάς αλλά και της δράσης μαζί με τις χρονικές τοποθετήσεις το καθιστούν παράλληλα και πιο ενδιαφέρον.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Με το που γυρίζει από τα μακρινά ξένα ο Κωσταντίνος Ντούλας ξορκίζεται να εκτελέσει την τελευταία επιθυμία του νεκρού πατέρα του. Πριν από μερικά χρόνια οι τρεις αδερφές του είχαν θυσιαστεί για να στεριώσουν τρία ονομαστά γεφύρια: του Δούναβη, του Ευφράτη και της Άρτας. Ο πατέρας του δεν θα βρει αναπαμό, αν ο Κωσταντίνος δεν πάει στα τρία γεφύρια για να φέρει από εκεί λίγο ασβέστη και λίγο χώμα.
Ο δρόμος του απ’ την Ήπειρο ως τη Μεσοποταμία και τις παραδουνάβιες χώρες είναι στρωμένος με περιπέτειες και κινδύνους. Πειρατές, δουλέμποροι, θεομπαίχτες καλόγεροι, αιχμαλωσίες, καμηλιέρηδες, περιστασιακοί έρωτες, ληστές, βεδουίνοι, ιεροφάντες, σύντομες μα βαθιές φιλίες, μάγοι, φοβισμένα στόματα, αδυσώπητες αναμετρήσεις, δερβίσηδες, ανατολίτικη λαγνεία, σκοτεινές ιεροτελεστίες, τεκέδες, απαγωγές, αφιλόξενες στέπες? και μέσα σ’ όλα μια αγάπη αναμμένο κάρβουνο κάτω απ’ τη στάχτη.
Ακόμα όμως κι αν καταφέρει να γλιτώσει και γυρίσει πίσω στη μικρή πατρίδα του, τον περιμένουν ο δήμιος για ένα έγκλημα που διαπράχτηκε τη μέρα της αναχώρησής του, ο προδότης της παιδικής φιλίας, η μάνα στην άκρη του γκρεμού κι η αρραβωνιαστικιά του ριγμένη ανάμεσα σε σφυρί και αμόνι.