ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΕΡΑ ΔΩΘΕ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΔΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 


Πλοκή που εξελίσσεται τον 19ον αιώνα στην Σύρο όπου βλέπουμε την καθημερινότητα της Συριανής ζωής,τον τόπο και τις συνήθειες.Και όλα αυτά μέσα από μια οικογένεια προσφύγων από την Χίο που ήρθαν για να αποφύγουν την σφαγή από τους Τούρκους,και όπου ξεδιπλώνεται με τον χρόνο.Μία οικογένεια δημιουργική και λογική που εξελίσσεται συγχρόνως με το νησί και στέκεται στα πόδια της  και φυσικά την διέπουν Ιστορικα,πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής.Μιά οικογένεια που προσέφερε πολλά όχι μόνο στην κοινωνία αλλά βοήθησε αντίστοιχα και άλλου πρόσφυγες από την Γαλλία,την Συρία και που εντάχθηκαν στο σύνολο του νησιού.

Ιστορικά πλαίσια υπάρχουν που ξεκινούν από την σφαγή της Χίου,στην ανάπτυξη της ναυτιλίας στην Σύρο,στην άνοδο της πόλης και μετά στην κάθοδο,στην Επανάσταση της Γαλλίας,στον εμφύλιο της Συρίας όπου έγιναν σφαγές,στις απεργίες των βυρσοδεψίων και στα ναυπηγία στην Σύρο.

Χαρακτήρες συναρπαστικοί με ανησυχίες,λάθη,αποφάσεις,ειλικρίνεια,προνοητικοί και πολλά άλλα.Θεωρώ ότι οι κύριοι είναι ο Στέφανος και η Σμαρώ όπου βαστούν τα ηνία καθένας με τον τρόπο του έχοντας πρωτίστως την ενότητα της οικογένειας και την ευθύνη και που νομίζω περισσότερο από την Σμαρώ όσον αφορά την ένωση και την πορεία.Έπονται ο Ζαννής,Αμίρα κ.ά.

Και όλα αυτά από μία εξαιρετική αφήγηση,δομή και χειρισμός γλώσσας από την συγγραφέα όπου με εξέπληξε ευχάριστα.Επομένως το κείμενο τρέχει και ευχαριστιέται ο αναγνώστης.Πλοκή και γραφή λοιπόν υπέροχη.Κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.Μου άρεσε και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Θέλω να πω πως η ατοµική και η συλλογική µας περιουσία, το σπίτι µας και ο τόπος µας, χτίστηκαν µε τον κόπο µας. Και τον κόπο µας τον πονάμε, Τζάννο µου» είπε ήρεµα ο Στέφανος Χωρέµης κοιτάζοντας πέρα τη θάλασσα.

Η οικογένεια Χωρέµη, ξεριζωμένη από τη γενέτειρά της τη Χίο, για να γλιτώσει από τη σφαγή του 1822, ξαναχτίζει µε επιμονή και πίστη στην πρόοδο τη ζωή της στη Σύρο, όπου στη διάρκεια των χρόνων συγκεντρώνονται πρόσφυγες και κατατρεγμένοι από διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Οι οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας συνδέονται µε τη ραγδαία ανάπτυξη της Ερµούπολης και την ανάδειξή της σε εμπορικό και ακτοπλοϊκό κέντρο στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο καιρός κυλά και τα µέλη της οικογένειας, ο Στέφανος και η Σμαράγδα, ο Άλκης και η Ελένη, ο Ζαννής και ο Αντώνης, ο Χαρίλαος και η Ρορώ ερωτεύονται, παντρεύονται, σπουδάζουν στο εξωτερικό, παραθερίζουν όλοι μαζί στο Πισκοπιό, εξελίσσονται παράλληλα µε τον τόπο. Μια τραγωδία ωστόσο που ρίχνει βαριά τη σκιά της στην οικογένεια Χωρέµη θα σταθεί η αφορµή για να αναδυθούν έριδες και ανταγωνισμοί ανοίγοντας έναν ακόμα κύκλο στο αδιάκοπο πέρα δώθε των µελών της.

Μια πανοραμική αποτύπωση της ανόδου και της πτώσης μιας πόλης και ενός νησιού, που γίνεται χωνευτήρι διαφορετικών εθνοτικών ομάδων. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για το πώς οι μυλόπετρες της ιστορίας διαμορφώνουν την πορεία μιας οικογένειας.