ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ - ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

''Και εκείνη θα το μεγάλωνε με την  ιστορία για τις <Μαγεμένες> για να μην την ξεχνούσε ο κόσμος ποτέ'' απόσπασμα σελ.422.  
Ευχή και υποχρέωση όλων μας να δίνουμε στα παιδιά μας το εύνασμα για την γνώση της Ιστορίας του τόπου μας με οποιαδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε στιγμή.Και η συγγραφέας με το έργο της αυτό βάζει ένα μικρό λιθαράκι ώστε να αφυπνισθεί η συνείδησή μας προσεγγίζοντας ένα κομμάτι της και δη της Θεσσαλονίκης και των "Μαγεμένων"που πολλοί δεν γνωρίζουμε.
Μία απολαυστική αναδρομή στον χρόνο και την Ιστορία της Θεσ/νίκης.Η αρπαγή των ειδώλων,η ατμοσφαιρική αίσθηση της πόλης στα μέσα του 19ου αιώνα,οι εκφράσεις άλλων εθνοτήτων,ήθη και έθιμα,παλαιές συνήθειες,επαναστατικές ομάδες,ζωντανεύουν αναδίδοντας την δική τους αύρα.Με την δεξιοτεχνία της γραφής που διακατέχει την συγγραφέα,με έξυπνο τρόπο και ολοκληρωμένη
σκέψη ξεδιπλώνει την πλοκή δίνοντας στον αναγνώστη πλούτο πληροφοριών και λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται  μπροστά του.Η άμεμπτη χρήση γλώσσας με στοιχεία λυρισμού και μαγικού ρεαλισμού περιπλέκουν τον μύθο με αληθινά γεγονότα και με την έναρξη του μύθου και εναλλαγών επιστολών ,συμβολισμών,μεταφυσικών προσωπικοτήτων και γεγονότων,κάνουν το βιβλίο να κυλά με γρήγορο ρυθμό δίνοντας ζωντάνεια στην πλοκή χρησιμοποιώντας  εικόνες που μας μεταφέρουν
στην εποχή εκείνη.
Ήρωες με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες ,λογοτεχνικές μορφές,διαφορετικοί χαρακτήρες,ξεχωριστοί άνθρωποι,αρχαιολάτρεις,καλλιτέχνες αναδεικνύονται μέσα από ένα αγώνα προσωπικό και ομαδικό,από στιγμές έντασης,από περιπέτειες και από έρωτα.
Η κυρία Κόντζογλου έχει μελετήσει τα ιστορικά γεγονότα της πόλης και υπηρετώντας την λογοτεχνία με σεβασμό ,καταθέτει τις γνώσεις  και δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρεία της μάθησης (όσον αφορά την Ιστορία) διδάσκοντας και προβληματίζοντας συγχρόνως και δίνοντας έμφαση στην φιλία,στην δύναμη,στην αγάπη,στα κοινωνικά μηνύματα,μέσα από ένα ευανάγνωστο και αξιοσημείωτο βιβλίο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Μαίρη Κόντζογλου εμπνέεται από την ιστορία των Μαγεμένων, των «Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης» όπως αποκαλούνται, των μυθολογικών μορφών που αποσπάστηκαν βίαια το 1864 από τον Γάλλο Εμμανουέλ Μιλλέρ και μεταφέρθηκαν στο Λούβρο, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Η συγγραφέας με τη γνωστή της αφηγηματική μαεστρία στήνει ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα στην πολύβουη και κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη με επαναστάτες, αρχαιοκάπηλους και απαγορευμένους έρωτες, ένα μυθιστόρημα που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. 
.

















.