ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Η ΑΓΑΠΗΤΙΚΙΑ - ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 


Κοινωνικό ιστορικό βιβλίο με αναφορές σε δύσκολα ιστορικά γεγονότα που εκτυλλίσεται την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων και του Εθνικού διχασμού μεταξύ Βασιλικών και Βενιζελικών.

Η κυρία Θεοδωρίδου μέσα από μια στρωτή,κατανοητή γραφή και σωστή χρήση της γλώσσας και με ύφος χωρίς εντυπωσιασμούς κατορθώνει να αποδόσει επάξια τα συναισθήματα των ηρώων που βίωσαν τις καταστάσεις αλλά και οι αναγνώστες αυτά που εισπράττουν.

Περιγραφές αληθινές που διέπουν την πλοκή,η οποία έχει μια δομή ομοιογενής και που κινείται μέσα στα πλαίσια των ιστορικών γεγονότων της εποχής.

Πρωταγωνιστές δύο χαρακτήρες με κοινωνικές διαφορές αλλά που η συνάντησή τους είναι τόσο καθοριστική που αλλάζουν τα δεδομένα της ζωής τους και ένα μέρος της ιστορίας μας περνάει μέσα από τα βιώματά τους,τους μεγαλώνουν απότομα παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων.

ΡΟΣΑ και ΧΑΡΗΣ .Αυτή αριστοκράτισσα από πλούσια οικογένεια που την χαρακτηρίζει η τόλμη,το πείσμα,η φιλοπατρία και αυτός αυτοεξόριστος από την ιδιαίτερη πατρίδα του,βιοπαλαιστής που αγωνίζεται για την πατρίδα του και συγχρόνως σπουδάζει Ιατρική.Και μέσα από την ζωή τους περνούν διάφορα,αντιφάσεις,διλήμματα,γρήγορες αποφάσεις,λάθη,ψέμματα,εξαναγκασμός.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κόρη καλής αθηναϊκής οικογένειας, η Ρόσα γεννήθηκε ανυπότακτη, όπως μαρτυρούσε και το φλογερό κόκκινο των μαλλιών της, αν και πολλοί απέδιδαν τoν απείθαρχο χαρακτήρα της στο γεγονός πως είχε ανατραφεί με ελευθερία ανάρμοστη, έχοντας μητέρα μια γυναίκα κλεισμένη στον κόσμο της και για πατέρα έναν επιπόλαιο μπον βιβέρ.

Η νεαρή αριστοκράτισσα θα σοκάρει την οικογένειά της, όταν το καλοκαίρι του 1914 ερωτευτεί τον Χάρη, έναν φτωχό φοιτητή της ιατρικής που κατάγεται απ’ τις τουρκοκρατούμενες ως πρόσφατα περιοχές της Μακεδονίας. Κι ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, κι η Αθήνα, η πόλη της, κι η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσονται από τον διχασμό που δημιουργεί η ρήξη Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, εκείνη θα ασπαστεί τον βενιζελισμό αψηφώντας τις φιλοβασιλικές της καταβολές και θα βαδίσει σε δρόμους ριψοκίνδυνους, κερδίζοντας για τις επιλογές της από τους συμπολίτες της το ειρωνικό παρανόμι «η αγαπητικιά του Τουρκομερίτη».

Η ζωή μιας τολμηρής και ξεχωριστής γυναίκας στην ταραγμένη εποχή του Εθνικού Διχασμού και των μετέπειτα χρόνων, η οποία δε θα διστάσει να απαρνηθεί τα προνόμια της κοινωνικής της θέσης και να πάει κόντρα στα επικρατούντα ήθη, ακολουθώντας τα προστάγματα της καρδιάς της.