ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


Ένα μυθιστόρημα για τον λαό της Κρήτης,τις ομορφιές της,τα ήθη και τα έθιμα της που δεν κατανοούμε αυτά που συμβαίνουν στον παρόν,γιατί δεν γνωρίζουμε αυτά που συνέβησαν στον παρελθόν.Σκληραγωγημένος λαός από τις δυσκολίες της ζωής και με αρχηγό τον πατέρα της οικογένειας που είναι υπεύθυνος για όλα και απαιτείται η έγκριση του ακόμη και για την μετέπειτα ζωή του καθενός και στην συγκεκριμένη περίπτωση του συγκεκριμένου βιβλίου η ζωή της όμορφης Δάφνης που παρ'όλο τα αυστηρά ήθη της εποχής χάραξε την δική της πορεία με την ανεξαρτησία της ελευθερίας και το σθένος που την διακατείχε,αλλά με ψυχικό κόστος κουβαλώντας μία κρυμμένη αλήθεια που την σημάδεψε.Μέσω μιας καλογραμμένης πλοκής και της γραφής του κ.Πολυράκη που μας μαγεύει πάντα ταξιδέψαμε στα μέρη της γενέτειράς του,διασχίζοντας χωριά,πόλεις.βουνά.Γνωρίσαμε τα ριζίτικα τραγούδια που είναι πρωτόγονο είδος μουσικής και παράδοσης και που καταφέρνουν να εκφράζουν και να σχολιάζουν τον τρόπο της πραγματικότητας.Διανύσαμε μαζί με τους ήρωες την περίοδο της Κατοχής του Β.Παγκοσμίου Πολέμου,την υπερηφάνεια των Κρητικών.την παλικαριά τους,αλλά και τον αγώνα,ακόμη και των γυναικών στην αντίσταση για μια Ελλάδα Ελεύθερη δίνοντας και την ζωή τους.Εισπράξαμε συναισθήματα,σκέψεις,ζωή ειδικά εκ μέρους της Δάφνης(παρ'όλο που ο συγγραφέας είναι άνδρας) και ανεπαίσθητα,θα ομολογήσω όμως εκ μέρους του Νικόλα που δεν μου έβγαλε έντονα.Ένα βιβλίο που θα το αγαπήσετε σίγουρα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Είχε γεννηθεί καλλονή σ’ έναν τόπο άγριο και σκληρό μα με μεγάλες φυσικές ομορφιές, όπου λατρευόταν το κάλλος. Σ’ έναν κόσμο γεμάτο από ανώνυμα θύματα που υπέφεραν έναν αργό γολγοθά, χωρίς ποτέ να λυγίζουν ολοκληρωτικά κάτω από το βάρος του σταυρού τους. Οι άντρες, ορεσίβιοι και τραχείς, στα τραγούδια και στις μαντινάδες τους υμνούσαν τη γυναικεία ομορφιά αλλά και τον έρωτα εκείνο, τον μελαγχολικό και επίμονο, που γεννιέται πολλές φορές στις αδύναμες ψυχές. Κι εκείνη στα δεκαπέντε της είχε ακούσει από δύο χείλη γλυκά ότι σε μιαν άλλη εποχή, στην εποχή του Θησέα, οι αοιδοί θα είχαν πλέξει τραγούδια στην ομορφιά της... και είχε πιστέψει ότι για μια γυναικεία καρδιά υπάρχει μια στιγμή αξεδιάλυτη και παρθένα, όπου ένα κομπλιμέντο καλοειπωμένο κι ένα βλέμμα ακατανίκητο κάνουν ξαφνικά την όψη της ζωής χαρούμενη κι αποδιώχνουν κάθε αναστολή, παρασύροντάς σε να αφεθείς σε κάτι πρωτόγνωρο και μεθυστικό σαν το πιο γλυκό κρασί.

Μια συγκλονιστική ιστορία για τα αυστηρά ήθη της Κρήτης και για την ομορφιά μιας γυναίκας. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που προκαλεί τον αναγνώστη να αναρωτηθεί εάν μερικές φορές η αλήθεια είναι καλύτερα να παραμένει κρυφή.