ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ - ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 


Σίγουρα λίγες και μία νύχτα δεν είναι αρκετές για να απολαύσεις τα έργα του κ.Ζουργού.

Μια ζωή ολόκληρη δοσμένη από τον συγγραφέα στο βιβλίο με αφηγηματικό τρόπο μέσα σε μία νύχτα και σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα της εποχής.

Μία ανάκληση μνήμης είναι δίχως άλλο μια βασική αρτηρία επικοινωνίας όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο κ. Ζουργός υφαίνει και δημιουργεί την διαδρομή του ήρωα Λευτέρη Ζεύγου ή Ευγένιου Ζιρντό μέχρι την ηλικία των εβδομήντα χρόνων του μέσα σε μια περίοδο Ιστορική που αφορά πρωτίστως την πολιπολιτισμική Θεσσαλονίκη όπου μέσω της πλοκής αναδεικνύει την κοινωνία εκείνης της εποχής,την ζωή τους,την πόλη καθ'ευατήν,την συνύπαρξη Ελλήνων-Οθωμανών-Αρμενίων-Εβραίων και την κατάληξη της μετά από πολλά ιστορικά γεγονότα που παρουσιάζονται παράλληλα με την μυθοπλασία.Γίνονται βέβαια και αναφορές και σε άλλες πόλεις-Κράτη όπως Οδησσό-Παρίσι-Μασσαλία-Αμβέρσα που βρέθηκε ο ήρωας του και έζησε την συγκεκριμένη περίοδο με την ιστορία της καθεμιάς πόλης.

Ο ήρωας του είναι ένας ανεξήγητος,ιδιόρρυθμος χαρακτήρας που  προσπαθεί ,παλεύοντας βέβαια συνέχεια,να φθάσει στην κορυφή και στα πλούτη υλοποιώντας πράγματα άλλοτε με επίγνωση και άλλοτε όχι,πάντοτε μοναχικός ως επί το πλείστον, ώστε να φανεί αντάξιος για ποιον άραγε?Βέβαια εκείνος ξέρει αλλά ο αναγνώστης ίσως εκνευρίζεται με τις πράξεις τους.Ποιός ο σκοπός?και άραγε άξιζε τα όσα πέρασε και πλήγωσε φίλους και συντρόφους για να επιτευχθεί ο στόχος?Τα κατάφερε στο τέλος ή έμεινε συντροφιά με την μοναξιά του και τον μοναδικό έρωτά του? 

Η γνωστή λυρική γραφή και συγχρόνως μαγευτική του κ.Ζουργού χωερίς να πλατειάζει,ο τρόπος έκφρασης ,το πλούσιο λεξιλόγιο,η ιστορική έρευνα το καθιστούν και αυτό το έργο του ένα αξιόλογο λογοτέχνημα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαµίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και µένει έγκλειστος σε µια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύµφωνα µε το µυθιστόρηµα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα µικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όµως αγόρι κρυφακούει… Εβδοµήντα χρόνια μετά, θα υπάρχει ακόµη µια νύχτα, µάλλον µια ζωή ολόκληρη σε µία µόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ό αιώνα αργούσε συχνά να ξηµερώσει.

Το Λίγες και µία νύχτες, µε άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί µια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει µια µαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόµη µια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το µέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Το Λίγες και µία νύχτες εµπεριέχει ακόµη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασµό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι µε άλλα λόγια το κοίταγµα του ίδιου του µυθιστορήµατος στον καθρέφτη. Πέρα όµως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δηµεγέρτης αιώνας, ο εικοστός