ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ -WILLIAM THACKERAY -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ


 Στο πανηγύρι της Ματαιοδοξίας παρακολουθούμε μια ιστορία αξιοπρεπή,μια ιστορία αγάπης,πολέμου,προδοσίας,οικογένειας από τον συγγραφέα όπου η παρουσία του είναι παντού με παρατηρήσεις και σχολιασμούς δίνοντας ένα διδακτικό κείμενο στον αναγνώστη.

Μία καταπληκτική αφήγηση γεμάτη σαρκασμό,χιούμορ και πολύ έξυπνη και μία υπέροχη γραφή.Αριστοτεχνικές  παρατηρήσεις για την ανθρώπινη συμπεριφοά και με χαρακτήρες που υπήρχαν,υπάρχουν και θα υπάρξουν στον μέλλον και με πολλά κίνητρα.

Η αφηγηματική περιγραφή θυμίζει κινηματογραφική λήψη.

Ο συγγραφέας σχεδιάζει και αναπτύσσει επιμελώς ζωντανούς χαρακτήρες. Ο λόγος του ταυτίζεται με τη φυσική, ρέουσα γλώσσα της εποχής.

Κοινωνικές ανομοιογένειες  με την άρχουσα τάξη της εποχής όπου αναδεικνύονται εύστοχα οι αντιθέσεις.

Τα πάθη, τα λάθη, και τα κατορθώματά των διαφόρων χαρακτήρων εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις για την ζωή.

Ένα βιβλίου που  διαβάζεται αβίαστα, προβληματίζει και συγκινεί.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ιστορία τοποθετείται στις δεκαετίες 1810 και 1820, με ορόσημο τη μάχη του Βατερλό. Κεντρικό της θέμα είναι η ζωή δύο γυναικών, της Μπέκι Σαρπ και της Αμέλια Σέντλεϊ, διαφορετικών όσο η μέρα με τη νύχτα. Η δεύτερη είναι γλυκιά, απλή, ενάρετη, ανυπόφορα βαρετή, χωρίς φαντασία, άβουλη και άτολμη. Η πρώτη, ραδιούργα, αδίστακτη, ψεύτρα, υποκρίτρια, γοητευτική, συναρπαστική, χαρισματική. Γύρω τους μια πληθώρα χαρακτήρων εξίσου αντιφατικών και γι’ αυτό αληθινών.