ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΣΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ - ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο Ν.Πολίτης κάπου είχε γράψει.Τα μεγάλα και παλαιά δένδρα είναι στοιχειωμένα και οι άνθρωποι αποφεύγουν να κάθονται πολλήν ώρα από κάτω σ'αυτά ή να κοιμώνται στον ίσκιο για να μην πάθουν.
Κάτω από ένα τέτοιο δένδρο όμως γνωρίσθηκαν η Θάλεια και ο Δημοσθένης,δύο νεαρά παιδιά που είχαν κάποια όνειρα για την ζωή τους.Και όμως οι διάφορες σκιές που τους περιτριγύριζαν και ειδικά την Θάλεια τους έφεραν αντιμέτωπους με πολλά δεινά.Όλοι μας κουβαλάμε μέσα μας τις σκιές που με το πέρασμα του χρόνου,άλλες εξαφανίζονται και άλλες παραμένουν κρυμμένες μέσα μας και βαθιά ριζωμένες και με τον πρώτο εφησυχασμό παρουσιάζονται πάλι δριμύτεροι εάν το επιτρέψουμε.Κάπως έτσι είναι και η πορεία της ηρωίδας μας παρέα με τις δικές της σκιές.Η κυρία Φώτου χτίζει μία ιστορία αξιοποιώντας την θεματικά και εικονοπλαστικά όπως αυτή γνωρίζει πολύ καλά ώστε ν'ανακαλέσει στοιχεία της μνήμης μας μέσα από μία βαθιά παράδοση και με τα λαογραφικά στοιχεία της ώστε να μην μείνει στην λήθη.Με αρμονικό συνδυασμό Ιστορικών γεγονότων εποχής 1908-1960 (όσο είναι αναγκαίο)και μυθοπλασίας γνωρίζουμε τα βιώματα δύο οικογενειών και την καθημερινότητα της εποχής των διαφόρων εργατών.Τις αντιλήψεις ανθρώπων,τις φοβίες,τις προκαταλήψεις,την κακή μοίρα πολλών αλλά και το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης και που κυριαρχεί κατά το ήμισυ της πλοκής με απόλυτη παραστατικότητα και με μία γλώσσα που προκαλεί την αίσθηση οικειότητας σε πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση,εισπράττοντας βαθιά συναισθήματα αλλά και απορίες για τον τρόπο ζωής της υπαίθρου εκείνης της εποχής.Επί πλέον κυριαρχούν οι θρύλοι,δυσειδαιμονίες ,ήθη και έθιμα με μία μικρή δόση μεταφυσικού και πολλά και διάφορα πορτρέτα και ευχάριστες οσμές. Μία ηρωίδα που περιφρονεί την συμβατική ηθική και με την μύησή της σε προστάτη οικογένειας απομακρύνεται από την κοινότητα και την συμβίωση μαζί τους αλλά συγχρόνως καλλιεργείται και ο ερωτισμός μέσω του φυσικού περιβάλλοντος με έμφαση στα αισθησιακά αρώματα που εισχωρούν ακόμη και στις πιο κρυφές γωνίες της ψυχής.Μία πορεία λοιπόν προς την πλήρη απελευθέρωση που αργεί,αφήνοντας πίσω τι?Άλλη μία φορά η κυρία Φώτου δεν μας απογοήτευσε με τα γραπτά της.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πικρό δέντρο η καρυδιά. Βαρύς ο ίσκιος της. Αν κάποιος χαλαρώσει κάτω από αυτόν, κινδυνεύει να χαθεί.

Η Θάλεια Λυμπέρη και ο Δημοσθένης Ταρούσης, παιδιά ακόμα, συναντιούνται κάτω από μια καρυδιά, σε ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας. Οι οικογένειές τους, το κράτος και η μοίρα έχουν κληροδοτήσει και στους δυο ασήκωτο φορτίο. Απελπισμένοι και βλέποντας τα όνειρά τους να πνίγονται, κάνουν λανθασμένες επιλογές, φτάνοντας στην άκρη του γκρεμού. Θα ξαναβρεθούν, ενήλικοι πλέον, στο Τορόντο του Καναδά, έχοντας επάνω του ο καθένας βαθιές πληγές που δύσκολα μπορούν να σβήσουν.

Ένα ταξίδι στα δύσκολα χρόνια 1908-1958, μέσα από τα οποία έρχονται στο φως κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις, οι πόλεμοι, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, ο αγώνας για επιβίωση σε απομονωμένες περιοχές της χώρας και η νοοτροπία των κατοίκων τους, η μετανάστευση αλλά και τα προβλήματά της μέσα από τη συγκλονιστική πορεία δύο οικογενειών και την ανατρεπτική ιστορία μιας λαβωμένης αγάπης