ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

ΑΝΕΜΩΛΙΑ - ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 


Ο εξαιρετικός κ.Ζουργός με την εκφραστική του γραφή και το προικισμένο λεξιλόγιο του μας δίνει ένα προσεγμένο ανάγνωσμα που θίγει ένα κοινωνικό θέμα και δη αυτό της ανδρικής φιλίας.

Ερμηνεία μια ανδρικής φιλίας και τα έσω της ψυχής τους με συναρπαστική απεικόνιση,αγγίζει τον αναγνώστη.

Μπορεί να λένε ότι οι γυναίκες είναι περίπλοκες,η αλήθεια ωστόσο είναι ότι υπάρχουν περιστάσεις που και οι άνδρες είναι ακατανόητοι όσον αφορά την μεταξύ τους σχέση και είναι σπάνια μια ανδρική φιλία να μείνει για πάντα στην ζωή.Και όμως στο συγκεκριμένο πόνημα ισχύει.

Πέντε φίλοι,πέντε ψυχές που μοιράζονται αναμνήσεις και συζητούν τις περιπέτειές τους,τις δυσκολίες της ζωής τους,τις επιτυχίες και τις αποτυχίες και παρ’όλο τον χρόνο και τις οποιαδήποτε αποστάσεις δεν σταμάτησε η φιλία τους.Αναδρομές ξεδιπλώνουν τις ζωές τους και τις μύχιες σκέψεις τους με κοινωνικές αναπαραστάσεις.

Βιβλίο που κυλά γρήγορα με εξαιρετικές περιγραφές και πειστικές γιατί λόγω της δομής του υπάρχει αφηγητής που εμπλέκεται στην όλη ιστορία και δεν προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες.Τα ιδιαίτερα στοιχεία νομίζω είναι η παλλινδρομική μνήμη του αφηγητή και συνεχής συνομιλία με τον Ομηρικό κόσμο.

Δίνει σίγουρα αφορμή για προβληματισμούς.

Εγγύηση λοιπόν ο κ.Ζουργός και δικαίως αναγνωρίζεται σαν λογοτέχνης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα Ανεμώλια είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και τη φυγή. Μια παρέα φίλων από παιδιά δραπετεύει μ' ένα ιστιοπλοϊκό στην αρχή του καλοκαιριού αφήνοντας πίσω για πάντα όλη την προηγούμενη ζωή τους. Μέσα από τις περιπέτειες του ταξιδιού, το πικρό χιούμορ, τα απρόοπτα και την παλινδρομική μνήμη του αφηγητή αναδύεται ο πρόσφατος νεοελληνικός μηδενισμός και η δίνη στην οποία έχει πέσει η χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ανεμώλια στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Σ' αυτό το μυθιστόρημα που το διατρέχει μια συνεχής συνομιλία με τον ομηρικό κόσμο, ανεμώλια είναι η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας, η απόδραση από την ασφυκτική καθημερινότητα αλλά και η δίψα για την αναζήτηση της νεότητας κι εκείνης της ομορφιάς που καταλύει τον χρόνο.