ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΡΑΖΗ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ένα σύντομο και αριστοτεχνικό μυθιστόρημα από την κυρία Ζαρόκωστα.Μία ιστορία μελετημένη που απεικονίζει την ζωή προσφυγικών ατόμων που ονειρεύονται τις ευτυχισμένες ημέρες στην αντίπερα όχθη της άλλης πατρίδας που άφησαν ,πως ανατρέπονται οι ισορροπίες τους έχοντας πάντα τις αγιάτρευτες πληγές τους και ο αγώνας επιβίωσής τους σε δύσκολες περιόδους και κάτω από ακανθώδεις συνθήκες.Διάφορες περιστάσεις κατορθώνουν να επηρεάσουν ζωές, να ενώσουν και να ισχυροποιήσουν ανθρώπους και άλλοι να μείνουν σκωπτικοί και παράξενοι έχοντας βέβαια το ανάλογο μερίδιο ευθύνης ο καθένας τους.Ενδιαφέροντες και αληθινοί  οι χαρακτήρες της πλοκής με όμορφη δόμηση και με την δική μου γνώμη (έτσι πως το εισέπραξα) προτεραιότητα δίνει η συγγραφέας στους χαρακτήρες (πρωτεύοντες και δευτερεύοντες)έναντι της πλοκής ώστε ο αναγνώστης οδηγείται στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των ηρώων τους οποίους νιώθουμε και εν μέρει κατανοούμε.Ένα όμορφο ανάγνωσμα που με ικανοποίησε και  μία στρωτή , καλή και στρατηγική γραφή χωρίς πλεονασμούς και περιττά στοιχεία και που την αξιοποίησε όπως πρέπει δίνοντας ένα αρμονικό και λογοτεχνικό ύφος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ανάμεσα στις δυο όχθες που τις χωρίζει νερό αγεφύρωτο, οι αδερφές Ραζή ζουν στη μια μεριά και ονειρεύονται την άλλη. Ευτυχισμένες οι μέρες στην Πόλη, πριν απ’ την Καταστροφή, δύσκολα τα πρώτα χρόνια όταν πέρασαν στην αντικρινή όχθη κι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κάπως σαν τις διηγήσεις των προγόνων μου, πρόσφυγες όλοι από την Πόλη. Στη νέα όχθη η καθεμιά ακολουθεί την πορεία της, χωρίς να πάψουν να είναι ενωμένες σαν γροθιά. Γύρω τους πλήθος απλών ανθρώπων που η ιστορική στιγμή μετατρέπει σε ήρωες, θύματα, προδότες ή όλα εναλλάξ.

Τα πράγματα είναι υπό έλεγχο -όσο ελεγχόμενες μπορεί να είναι οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει η ζωή- όταν στη σκηνή εισβάλλει ορμητικά η Ινώ και συνδέεται ερωτικά με τον άντρα της Μέλπως Ραζή. Προσφυγάκι κι αυτή, αλλά φτωχαδάκι απ’ τα γεννοφάσκια, εξού και ριψοκίνδυνη. Απλώνει το χέρι και δρέπει. Μέσ’ απ’ τον όλεθρο ιστορικών και προσωπικών πεπρωμένων ο έρωτας της Ινώς και του Ευάγγελου μένει αλώβητος - ελπίδα για το μέλλον.