ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ -ΒΕΝΤΡΕΛΛΑ ΡΟΖΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 


Το βιβλίο αυτό μας πηγαίνει σε μία γειτονιά στον Ιταλικό νότο.

Μέσα από τα μάτια και τα βιώματα της μικρής Μαρίας μαθαίνουμε τις συνήθειες τα ήθη και έθιμα ενός τόπου, στην δεκαετία του 80 και αντιλαμβανόμαστε πόσο ίδιοι είμαστε με τους Ιταλούς, τουλάχιστον εκείνα τα χρόνια.

Η Μαρία περιγράφει την ζωή της, σε μια αντροκρατούμενη κοινωνία που ήθελε τον πατέρα σκληρό, βίαιο πολλές φορές, αφέντη, αρχηγό, που δεν μπορούσε κανείς να του αντιμιλήσει.

Η γειτονιά που μεγαλώνει, θεωρεί η μικρή Μαρία, πως είναι μίζερη, αποκρουστική και περιμένει την στιγμή που θα καταφέρει να ξεφύγει από όλο αυτό το τοξικό περιβάλλον.

Η άλλη πλευρά της πόλης στα μάτια της φαίνεται δελεαστική, έχει καλοντυμένους ανθρώπους, έχει πολλά όμορφα μαγαζιά και πολλά φώτα. Αφού κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να ζήσει σε αυτή την όμορφη περιοχή, αντιλαμβάνεται πως τα μεγάλα πλούσια σαλόνια και τα πολυτελή ρούχα δεν κάνουν αντίστοιχα και ευτυχισμένους ανθρώπους . Αναπολεί την φτωχική γειτονιά της ,καθώς εκεί υπάρχουν άνθρωποι με αισθήματα , με ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ντοπολαλιά ,καθώς και τα παρατσούκλια των κατοίκων της περιοχής αυτής.

Η συγγραφέας μέσα από το βιβλίο αυτό μοιράζεται μαζί μας τους ιδιαίτερους χαρακτήρες του μυθιστορήματος ,με όμορφη ,νοσταλγική γραφή ,με λιτό ,καθαρό λόγο αναπαριστά την γοητεία του τόπου της και μας γεμίζει κινηματογραφικές εικόνες!

Θεωρώ πως άνετα θα μπορούσε να διαβαστεί και από εφήβους και γιατί όχι να συνεχιστεί η ιστορία της μικρής Μαρίας που όλοι την έλεγαν Κακορίζικη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεκαετία του ογδόντα. Στις εργατικές συνοικίες της παλιάς πόλης του Μπάρι τα παιδιά περνάνε τα καλοκαίρια παίζοντας κυνηγητό στα δαιδαλώδη λιθόστρωτα σοκάκια, ανάµεσα σε µυρωδιές απλωµένων σεντονιών και σάλτσας για το µεσηµεριανό φαγητό που ετοιµάζουν οι µανάδες τους. Όλοι γνωρίζουν την «Κακορίζικη», τη µικρή Μαρία Ντε Σάντις, µε τον εκρηκτικό, δύστροπο χαρακτήρα. Η Μαρία είναι αφοσιωµένη στην οικογένειά της, στην αγράµµατη µητέρα, στα δυο µεγαλύτερα αδέρφια της και σε έναν τυραννικό πατέρα, ονειρεύεται όµως να ανοίξει µια µέρα τα φτερά της, µακριά από τη φτώχεια, τη βία και τη µιζέρια της γειτονιάς. Μοναδική της διέξοδος είναι το πάθος για µάθηση και η κρυφή φιλία της µε τον Μικέλε, γιο αντίπαλης οικογένειας. Μια φιλία που, παρά τα χτυπήµατα της µοίρας, θα δυναµώσει µε το πέρασµα του χρόνου και θα µετουσιωθεί σε έρωτα και βαθιά αγάπη. Σε φλόγα για την ίδια τη ζωή.

Μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία για τα όρια της αφοσίωσης, τη δύναµη της φιλίας και του έρωτα, για τη διαχωριστική γραµµή ανάµεσα στη ζωή που έχουµε και στη βούληση να παλέψουµε για µια καλύτερη ζωή.