ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ -PHILIP KERR -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ


 Μια φρενήρης περιπέτεια από έναν εξαιρετικό,μελετημένο συγγραφέα που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς και που παίρνει ξεκάθαρη θέση στα έργα του που κυρίως αναφέρονται στην Ναζιστική Γερμανία και με πρωταγωνιστή τον  μοναχικό,κυνικό Γκούντερ πρώην αστυνομικό κατά την διάρκεια του Πολέμου.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα διαδραματίζεται κυρίως στην Ελλάδα μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο.Έχει άφθονη Ελληνική μυρωδιά. Ο ήρωας μας έρχεται με ψεύτικη ταυτότητα και ενώ έρχεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό,βρίσκεται να προσπαθεί να εξιχνιάσει διάφορες καταστάσεις που αφορούν το Ναζιστικό παρελθόν ενώ προσπαθούσε να ξεχάσει και με κίνδυνο να φυλακισθεί γι’αυτό.Και αυτό γιατί μερικοί δεν έχουν ξεχάσει τι έκαναν οι ΝΑΖΙ και ζητούν εκδίκηση και δικαίωση.Προδοσίες ,μυστικά,τεχνάσματα έρχονται στο φως μέσα από μια ωραία πλοκή που είναι καλοδουλεμένη και έχει πολλά στοιχεία της συγκεκριμένης ηθογραφικής εποχής.

Βέβαια είναι εμφανής η προκατάληψη και η αντιπάθεια για  τον χαρακτήρα των Ελλήνων όπου τους χλευάζει για την διαφθορά,λάδωμα,ψέμμα.Και αυτό είναι που μ’ενόχλησε.Όχι ότι έχει άδικο,αλλά όταν το λένε άλλοι μας πειράζει.

Πάντως πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που κρατεί το ενδιαφέρον και που ο συγγραφέας ξέρει να το διαμορφώνει.Εξάλλου είναι εγγύηση η γραφή του και η φαντασία του.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μόναχο, 1957

O Μπέρνι Γκούντερ εργάζεται με ψευδώνυμο ως πραγματογνώμονας σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρία. Οι εργοδότες του του αναθέτουν μια αποστολή, που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται: να ταξιδέψει στην Αθήνα και να διερευνήσει την υπόθεση ενός ναυαγίου που συνέβη στα ελληνικά ύδατα.

Στην Αθήνα ο Γκούντερ συναντά τον ιδιοκτήτη του πλοίου και πρώην στρατιώτη της Βέρμαχτ, Ζίγκφριντ Βίτσελ. Όταν ο Βίτσελ δολοφονείται, ο Γκούντερ ερευνά τα αίτια του θανάτου του και οδηγείται σε μια υπόθεση που εκκρεμεί από τα χρόνια της Κατοχής.

Για μία ακόμη φορά, ο φημισμένος ήρωας του Φίλιπ Κερ βυθίζεται στη σκοτεινή ιστορία του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και ειδικότερα στο έγκλημα της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της υφαρπαγής της περιουσίας τους.

Καθώς η Ευρώπη μοιάζει έτοιμη να ακολουθήσει ένα κοινό μέλλον με τη Γερμανία σύμμαχο και όχι εχθρό της, τουλάχιστον ένα άτομο στην Ελλάδα δεν δείχνει διατεθειμένο ούτε να ξεχάσει ούτε να συγχωρέσει. Ακόμη και ο ίδιος ο Μπέρνι πιστεύει ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει δίκιο...