ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ-ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Αρκετά καλό και πολυπρόσωπο βιβλίο.Ο συγγραφέας κατορθώνει να μιλά στις ψυχές μέσω της γραφής του και αναγκαστικά ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με τον καθρέπτη του εαυτού του.Ανάγνωσμα γεμάτο από αυτοκριτικές και αναθεωρήσεις.Χαρακτήρες όπως λαικός,πανέξυπνος,ωραίος,άθεος,διανοούμενος κ.α.που υπάρχουν εκείνη την εποχή συνθέτουν τους ήρωες.Ένας ήρωας έχει κατορθώσει να προσαρμόζεται παντού χωρίς να χάνει την ελευθερία του και να μένει αυθεντικός.Μπορεί να χαρακτηρισθεί ψυχολογικό μυθιστόρημα και με έντονο ερωτισμό και θεωρώ ότι εξευτελίζει την γυναίκα σε πολλά σημεία.Απέριττο ύφος,περιορισμένη η αφήγηση και κυριαρχούν οι διάλογοι ώστε η ανάγνωσή του να είναι ανάλαφρη και καθόλου κουραστική.Και σαν γενικό συμπέρασμα οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να βασανίζονται από τις ιδιοτελειές τους και από τα αδιέξοδα της φύσης τους.΄

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια γιγαντιαία τοιχογραφία της ελληνικής μεταπολεμικής κοινωνίας. Το μυθιστόρημα που άφησε εποχή στα ελληνικά γράμματα και έφερε στη λογοτεχνία χιλιάδες νέους αναγνώστες.
Ένας "θέσει διανοούμενος" εκ των υστέρων διαπιστώνει πως έζησε λάθος, κάνοντας λάθος επιλογές, ένας "φύσει διανοούμενος" αποδεικνύει με τη ζωή του πως όλα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί και αλλιώς, και μια γυναίκα που, όσο βυθίζεται στους συμβιβασμούς της, τόσο πλησιάζει στην πληρότητα του έρωτα.
Οι ήρωες του Μουρσελά καταλαμβάνουν σοβαρό μερίδιο σε μια πλοκή που αντανακλά το αντιπροσωπευτικότατο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Οι ζωές τους, που ξετυλίγονται με ξεχωριστή αφηγηματική μαστοριά και μοναδική ζωντάνια, τους μεταπλάθουν σε χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων εξήντα χρόνων.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά", στην οριστική, διορθωμένη από τον συγγραφέα, έκδοσή τους