ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΕΥΤΥΧΙΑ - ΖΟΥΛΦΙ ΛΙΒΑΝΕΛΙ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΕΥΤΥΧΙΑ. Πόσοι ορισμοί μπορούν να αποδοθούν άραγε για την λέξη αυτή.Ο καθένας την ερμηνεύει αναλόγως με τα βιώματά του και τα όνειρά του.Ο κ.Λιβανελί έχει καταφέρει λοιπόν πολύ,πολύ καλύτερα και ποιοτικότερα στην περιγραφή του,προσφέρει ήρεμη,συνετή,φιλοειρηνική,αντικειμενική νομίζω ματιά και μια θέρμη στο γράψιμό του και μια ανάσα αγάπης προς τον άνθρωπο γενικότερα της σημερινής εποχής θέλοντας να δώσει νότες αισιοδοξίας,ελπίδας,επιτεύγματος.Μία περιγραφή αμεσότητας ενός πορτραίτου της χώρας του(νοοτροπίας κοινωνικών τάξεων) που αγωνίζεται σε πολλά επίπεδα με την αίσθηση της ταυτότητας.Θίγει βασικά ζητήματα ενός Έθνους μέσα από τους τρεις κεντρικούς χαρακτήρες οι οποίοι είναι ξεχωριστοί,πολύπλοκοι,συγκρουόμενοι και με ψυχολογικό πόνο.Ο καθένας τους αγωνίζεται με την προσωπική του κρίση και ο χειρισμός του συγγραφέα για την σεξουαλική βία της γυναίκας και τους φόνους τιμής είναι άρτιος εκθέτοντας έτσι  την σκοτεινή πλευρά της Τουρκίας και για άλλα ζητήματα.Αγεφύρωμα ήθη λοιπόν,αίσθηση τούρκικης τιμής και εθνότητας,θρησκεία,παραδόσεις,ελίτ και πλέμπα.Ένα ωραίο μυθιστόρημα με κατανοητό,ομαλό,αξιοπρεπές,ισορροπημένο κείμενο απευθυνόμενο στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Ευτυχία, το τρίτο μυθιστόρημα του διάσημου μουσικοσυνθέτη και συγγραφέα του Μεγάλου Ευνούχου της Κωνσταντινούπολης, θα μπορούσε να επιγράφεται Το μυθιστόρημα της σύγχρονης Τουρκίας.
Τρεις άνθρωποι, μέσα από τα εκατομμύρια των «ανωνύμων» που δε γράφουν ιστορία, αναζητούν να λύσουν τον κόμπο της μοίρας τους και να κατακτήσουν την πολυπόθητη ευτυχία. Με ζήλο ντετέκτιβ και διεισδυτικότητα ψυχαναλυτή ο Ζουλφί Λιβανελί οδηγεί τον αναγνώστη στην αλήθεια της Μεριέμ, της δεκαεπτάχρονης ονειροπαρμένης κόρης που μετά το βιασμό της από το θείο της καλείται να θυσιαστεί για να ξεπλυθεί η ντροπή, του Τζεμάλ, του νεαρού ξαδέρφου της, του στρατιώτη που επιστρέφει στο χωριό ως ήρωας και καλείται να είναι εκείνος που θα εκτελέσει την ποινή στο όνομα της οικογένειας, και του Ιρφάν, του καθηγητή που βρίσκεται από την άλλη πλευρά του φεγγαριού και γίνεται από τύχη συνοδοιπόρος των δύο παιδιών σε μια μεγάλη περιπέτεια. Και στο φόντο του βιβλίου, «σ' αυτό το μυθιστόρημα θάρρους και βάθους, με την πυκνότητα μιας σαιξπηρικής τραγωδίας», όπως το χαρακτηρίζει ο Γιασάρ Κεμάλ, αναδύεται και δεσπόζει -αντιφατική και άνιση, γοητευτική και αποτρόπαιη- η σημερινή Τουρκία. Η Ευτυχία ήταν για πολλούς μήνες το υπ' αριθμόν 1 μπεστ σέλερ στην Τουρκία