ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ - ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ξεκινώντας να διαβάσει κάποιος βιβλία της κυρίας Μαντά το σίγουρο είναι και πρέπει να της το αναγνωρίσουμε,ότι δεν το αφήνει από τα χέρια,παρά μόνο όταν φθάσει στην λέξη ΤΕΛΟΣ.Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα μου θύμισε τα παλαιότερά της βιβλία όπου ρουφούσα,στην κυριολεξία και την τελευταία σειρά.Μετά,από καιρό λοιπόν με μία δυναμική επιστροφή (κατ’εμέ)ευχαριστήθηκα και απόλαυσα το βιβλίο της με τον μοναδικό ,πλέον,τρόπο της την γνωστή γραφή (και εκεί που πρέπει τοπικοί ιδιωματισμοί)που ρέει αβίαστα και συνθέτει χαρακτήρες ζωντανούς προκαλώντας πολλά συναισθήματα,υφαίνοντας μία όμορφη ιστορία που ξεκινά από την Πόλη του 1910 και φθάνει έως την Αθήνα του 2016.Μία περιπλάνηση στα στενά της Κωνσταντινούπολης και στις μυρωδιές της Ανατολής του παρελθόντος με εξαιρετικές περιγραφές και με πρωταγωνιστές ανθρώπους με προκαταλήψεις,ταμπού,ηθικούς κανόνες που εκείνη την εποχή ήταν απαράβατοι και που η ζωή τους περνά από πολλά στάδια και με την πάροδο επίσης μερικών Ιστορικών και Πολιτικών γεγονότων που σκιαγραφούνται ωραία κατά την διάρκεια της αφήγησης-πλοκής κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο.Οι εναλλαγές παρελθόντος-παρόντος φέρνουν στο προσκήνιο την ιστορία τεσσάρων γενιών όπου κυριαρχεί ο έρωτας από γενιά σε γενιά,οι λανθασμένες κινήσεις,η μοίρα,το πεπρωμένο και αποφάσεις άλλων που ορίζουν τις ζωές εξ’αιτίας των αντιλήψεων και της νοοτροπίας που επικρατούσαν και ήταν υπεράνω όλων.Υπάρχουν βέβαια και κάποια συμβάντα ελλειπή και αδικαιολόγητα,αλλά μπροστά στην όμορφη αίσθηση που σου αφήνει το συγκεκριμένο ταξίδι περνούν απαρατήρητα.Είναι ένα βιβλίο-γράμμα από Χρυσό που δεν θα σας βαρύνει,αλλά θα βάλετε και εσείς κάπου την λέξη Σ’ΑΓΑΠΩ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σ' αγαπώ...
Μια τόση δα φράση, χαραγμένη σ' ένα γράμμα... από ατόφιο χρυσάφι. Ένα κόσμημα που δημιουργήθηκε από έρωτα και προκάλεσε τη μοίρα τριών γυναικών.
Η προγιαγιά Σμαράγδα, η κόρη της Χρυσαφένια και η εγγονή Σμαράγδα. Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται.
Δύο οικογένειες που δεν έπρεπε ποτέ να συναντηθούν. Ένας έρωτας που πέρασε από γενιά σε γενιά. Η Φένια, απόγονος και κληρονόμος, ανακαλύπτει τα μυστικά και τα λάθη που κατέστρεψαν και τη δική της ζωή.
Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη του 1910 μέχρι την Ελλάδα του 2016.
Παντού και πάντα παρόν το γράμμα.