ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ - ΤΕΣΥ ΜΠΑΙΛΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα οδοιπορικό ψυχής με τέχνη και ζωγραφική και όπου ο αναγνώστης ταυτίζεται με ορισμένα κομμάτια του.ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ.Τίτλος που κέντρισε από την πρώτη στιγμή την περιέργειά μου.Ποιος άραγε δεν παίζει και δεν μας κυνηγούν οι οποιαδήποτε σκιές?Σκιές φόβου,τύψεων,απόρριψης,προσώπων και πολλές άλλες.Έτσι και ο ήρωας μας(ρομαντικός, και συναισθηματικά ευαίσθητος) με τις εκάστοτε αναδρομές στο παρελθόν ,τον ακολουθούν σκιές που σκοτεινιάζουν τον ήλιο,τον κυνηγούν σαν εφιάλτες,τον κυνηγούν στα όνειρά του και επηρεάζουν το μυαλό του και την ζωή του.Είναι πάντα δίπλα του σαν μανδύας σκοτεινός που σκεπάζει την πλάτη του και βαραίνει τις σκέψεις του.Αλλά νομίζω ότι ενδόμυχα τις αγαπά και ας πονά.Μπορούσε να βγει στο φως,αλλά δεν το επέλεξε και ίσως δεν ήθελε.Ζει μέσω αυτών ,είτε προσώπων είτε διαφόρων καταστάσεων οι οποίες βέβαια τον σημάδεψαν ανεξίτηλα.Και για να είμαι ειλικρινής θύμωσα μαζί του ενώ αντιθέτως αγάπησα τον Μικέλε που δίνει νότα αισιοδοξίας ζώντας το παρόν και λάτρης της ζωής που τις περισσότερες φορές είναι άδικη και σκληρή.
Η συγγραφέας επιλέγοντας μία υπόθεση αξιοσημείωτη ,δίνει ένα κοινωνικό – ιστορικό μυθιστόρημα όπου κυριαρχεί ο Άνθρωπος – η Τέχνη – η Συνείδηση και το χειρίζεται τόσο έξοχα όπως(εξάλλου έχει δώσει δείγματα εξαιρετικά)γνωρίζουμε από άλλα της έργα.Με άριστη ικανότητα μανουβράρει όλους τους ήρωες όπως πρέπει,θίγοντας άμεμπτα τα ιστορικά γεγονότα (Σφαγή Κρητών,Ένωση Κρήτης-Ελλάδας,Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος,Μακεδονικό)της εποχής που διαδραματίζεται η ιστορία,την δυνατή φιλία,τον έρωτα (έστω και απραγματοποίητος) και που στην προκειμένη περίπτωση αναδεικνύεται σχεδόν σ’όλα τα έργα τέχνης του ήρωα.Υπέροχες εναλλαγές εικόνων και με μία γραφή παραστατική, ποιητική,γλαφυρή και με εκτίμηση προς τον αναγνώστη,χαρίζοντας έτσι έντονους παλμούς σφρίγους.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τη στιγμή που η Δαναή χάνεται στη γέννα, ο άντρας της ο Γιώργης, μαγνητισμένος από την Κίρκη του Κάστρου και από τις χάρες της, αμελεί να γυρίσει και μόλις που διαφεύγει από τη σφαγή των χριστιανών από τους Τουρκοκρητικούς στο μεγάλο Κάστρο, τον Αύγουστο του 1898. Είναι η στιγμή όπου γεννιέται ο ήρωας ενός ολόκληρου κόσμου. Και μαζί του η Κρητική Πολιτεία, που λίγα χρόνια αργότερα θα οδηγήσει στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Αυτός είναι ο αιώνας του ζωγράφου, του Ανέστη, και η ιστορία του είναι η διαδρομή πολλών ανθρώπων, που έζησαν και πέθαναν μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Δεν είναι μόνο ο Ανέστης που παρασύρει τον αναγνώστη στις ατραπούς μιας ανεξήγητης μοίρας, είναι κι εκείνοι που συνδέονται μαζί του με δεσμούς αίματος -ο παππούς Λεωνίδας, η θεια-Λουλουδιά, η Μυρσίνη-, αλλά κι εκείνοι με τους οποίους μοιράζεται εμπειρίες, πάθη, οράματα: η κυρα-Ευτέρπη, η Χριστίνα, η Ισιδώρα και προπαντός ο Μικέλε. Είναι και οι τόποι, η Κρήτη, ο Πειραιάς, η Μακεδονία, που παραδομένοι στις φλόγες και στα καπρίτσια της μεγάλης Ιστορίας δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Στο μυθιστόρημα της Τέσυς Μπάιλα, ο άνθρωπος γίνεται έρωτας, γίνεται πόλεμος, γίνεται θάνατος, γίνεται τέχνη, ώσπου να ξαναγίνει άνθρωπος.