ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΙΒΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Προσθήκη λεζάντας
Το μυστικό του Λεβάντε!!
Και μόνο η λέξη Λεβάντε μας παραπέμπει και μας θυμίζει νησί καντάδας και οπερέτας με ξεχωριστή κουλτούρα και πολιτισμό.
Το συγκεκριμένο βιβλίο με εξέπληξε ευχάριστα και παρ'όλο που το καθυστερούσα πολύ καιρό να το διαβάσω,λόγω δισταγμού,εν τούτοις όταν ήρθε η σειρά του,δικαίως το απόλαυσα και το <<ρούφηξα>> με αμείωτο ενδιαφέρον.
Κοινωνικό-Ρομαντικό-Ιστορικό μυθιστόρημα,όμορφα δομημένο από τον συγγραφέα δίνοντας ιστορικά στοιχεία στον πρέποντα χρόνο και μία άλλη διάσταση στην πλοκή συνθέτοντας την ωραία,με κεντρικούς ήρωες μία αρχοντική οικογένεια με τις περιπέτειες της ζωής τους,ένα κρυφό και δυνατό έρωτα και ένα μυστικό που αποκαλύπτεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου με εξαιρετική σκιαγράφηση χαρακτήρων και με ζωντάνια από την απλή και λυρική γραφή του κ. Λίβου και σε κάποια σημεία με τους ιδιωματισμούς του νησιού.
Τεκμηριωμένο,συγκινητικό,ατμοσφαιρικό με μερικά λαογραφικά στοιχεία.Ολοκληρωμένες περιγραφές που μέσω αυτών γνωρίζουμε την ζωή των ηρώων μας στα χρόνια της Κατοχής (κατά κύριον λόγο) στο όμορφο νησί των Επτανήσων την ΖΑΚΥΝΘΟ με τα ήθη,τα έθιμα,την καθημερινότητα της ζωής τους εκείνη την εποχή εισπράττοντας δυνατά συναισθήματα και μηνύματα για την θρησκεία,την εξουσία,τον συνεχή αγώνα της επιβίωσής τους κάτω από άσχημες συνθήκες.
Κλείνοντας το βιβλίο,συνειδητοποίησα ότι έμαθα και γνώρισα αρκετά για την Ζάκυνθο που αγνοούσα,αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μας βοηθώντας στην σωματική,ψυχική και πνευματική ευεξία.Μία περιπλάνηση στην πατρίδα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού παρομοιάζοντας την σαν μεσαιωνικό παραμύθι.
Συγχαρητήρια στον νέο υποσχόμενο συγγραφέα!!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Την είδα πρώτη φορά να κατεβαίνει από ένα λαντό, όταν ήρθαν οικογενειακώς στα Πηγαδάκια. Ο χρόνος πάγωσε, δεν είχα ξαναδεί τίποτα πιο όμορφο στη ζωή μου. Τα μάτια της παιχνιδιάρικα, με μια σαγηνευτική μελαγχολία με προκαλούσαν να παίξω μαζί τους. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε ο έρωτάς μου για τη Βιολέτα. Ζήσαμε τη νεότητά μας στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στη Ζάκυνθο, σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από την Κατοχή, ένα ναυάγιο στην Αδριατική και μια δολοφονία...

Κυνηγημένοι από τα στερεότυπα, ήμασταν αναγκασμένοι να κρύβουμε την αγάπη μας, μιας και πιστεύαμε σε διαφορετικούς θεούς. Εμείς όμως ξέραμε ότι οι θεοί μας μηχανεύτηκαν έναν ολόκληρο πόλεμο για να γνωριστούμε και μετά να μας χωρίσουν. Ωστόσο, δεν θα υποκύπταμε σε καμία θεϊκή εντολή και σε κανέναν ανθρώπινο νόμο. Η Βιολέτα ήταν το φως που γέμισε την καρδιά μου, ο λεβάντες που μου χάιδεψε την ψυχή. Ο θησαυρός μου, η Βιολέτα μου, ήταν το εισιτήριό μου για την αθανασία, το θαύμα που θα έσωζε τις αναμνήσεις μου, όταν θα τις απειλούσε η λήθη..