ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - RACHEL O'CONNOR -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

 


Το βιβλίο αυτό μας μιλάει για την Θεσσαλονίκη την περίοδο 1913-1917.

Μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου,ζουν και κινούνται οι τρεις ηρωίδες μας.

Η Μελίνα,η Γιάελ,η Μπρίτζετ είναι διαφορετικές μεταξύ τους που η μοίρα επιλέγει να τις φέρει κοντά ,με συνδεκτικό κρίκο τον δημοσιογράφο Τίτο.

Η κάθε μία από αυτές έχει την δική της πονεμένη ιστορία και η κάθε μία από αυτές θα βάλουν ένα λιθαράκι και θα αγωνιστούν,με δυναμισμό για την αγαπημένη τους πόλη την Θεσσαλονίκη.

Η συγγραφέας είναι Αγγλίδα μα έζησε και δούλεψε για πολλά χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Έψαξε να βρει την ταυτότητα της πόλης με έναν ιδιαίτερο τρόπο και να καταγράψει την πολιτισμικότητα εκείνης της εποχής ,όπως και την προσπάθεια των κατοίκων της να συνυπάρξουν.

Η γραφή ,απλή,κατανοητή,σε βάζει μέσα στα γεγονότα και στο κλίμα της ταραχώδους περιόδου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

1913. Η Θεσσαλονίκη, το σταυροδρόμι των πολιτισμών, έχει μόλις απελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό και έχει περιέλθει στα χέρια των Ελλήνων. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη που κατοικείται από Σεφαραδίτες Εβραίους, Έλληνες, Τούρκους, Βούλγαρους.


Η Μελίνα, μια νεαρή ορθόδοξη Ελληνίδα, ζει σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας, κοντά στα σύνορα. Όταν αποκαλύπτεται η σχέση της με τον νεαρό Βούλγαρο Ντράγκαν, υποχρεώνεται από την οικογένειά της να πάει στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι του αδελφού της, του δημοσιογράφου Τίτου.


Η Γιάελ, μια νεαρή Σεφαραδίτισσα, παντρεύεται τον Βιδάλ, γιο επιφανούς βιομήχανου της πόλης. Η οικογένειά της θεωρεί ότι ο γάμος είναι το σημαντικότερο πράγμα για μια γυναίκα, ενώ η ίδια διψά να μορφωθεί, να εργαστεί και να γνωρίσει τον κόσμο. Για να τα καταφέρει, ζητά κρυφά τη βοήθεια του Τίτου - παλιού συμμαθητή του άντρα της.


Η Μπρίτζιντ είναι Ιρλανδή καθολική νοσοκόμα που κατατάσσεται στον αγγλικό στρατό για να ξεφύγει από την ταραγμένη πατρίδα της και από μια δύσκολη προσωπική σχέση. Ακολουθεί τα βρετανικά στρατεύματα, και από την Αίγυπτο φτάνει στη Λήμνο και, τέλος, στη Θεσσαλονίκη, όπου γνωρίζει τον Τίτο και συνδέονται ερωτικά.