ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ - ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Μία στοιχειώδης και ελκτική ιδέα πλαισιώνει το συγκεκριμένο βιβλίο του κ.Θαφόν που μπορείς να το κατατάξεις σαν ερωτικό και πολιτικό θρίλερ.Καλογραμμένο μυθιστόρημα με μία ζοφερή και ρομαντική ιστορία  περιπέτειας,στυλ  γοτθικού με φόντο την Βαρκελώνη και συγχρόνως μία εκτενή αφήγηση που κυλά όμορφα.Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα όμορφο σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους με αλλεπάλληλα γεγονότα και ανάλογη δράση που καθιστά τον αναγνώστη-θεατή να είναι σε συνεχή αγωνία για την εξέλιξη του.Πολύ μυστήριο και με τον Ντανιέλ  που πρωτοστατεί απεικονίζοντας τις αναμνήσεις του από την ηλικία των 11 ετών και που μαγεύεται από ένα τελευταίο αντίτυπο ενός βιβλίου(είναι λάτρης των βιβλίων)προσπαθεί να ερευνήσει και να βρει τα ίχνη του συγγραφέα που έχει εξαφανισθεί και θα μπλέξει τελικά σε μία σειρά περιπετειών.Στην  πορεία διάφορα πρόσωπα εμπλέκονται.Ο νεφελώδης ξένος που τον παρακολουθεί,ο έξυπνος και σαρκαστικός ζητιάνος,ο αστυνομικός,η Μπέα και άλλοι.Παράλληλα έρχεται και ο έρωτας και οι γνωριμίες με ανθρώπους καλούς – κακούς και επομένως και ο κίνδυνος.Ένα βιβλίο που ίσως είναι μία αλληγορία για τον θάνατο και για τις σκιές που είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.Αναδεικνύει επίσης και το θέμα της φιλίας και θίγει από ιστορικής πλευρά τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο.Βιβλίο που δεν διαβάζεται επ’ουδενί βιαστικά , που έχει πολλά σοφά αποσπάσματα και που  αφήνει μικτά συναισθήματα.Κάπου διάβασα ότι  Ένα βιβλίο είναι ένας καθρέφτης που μας προσφέρει αυτό που έχουμε μέσα μας και που θα συμφωνήσω.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κρυμμένο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης βρίσκεται το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδη βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Σ' αυτή τη βιβλιοθήκη οδηγείται από τον πατέρα του ο δεκάχρονος Ντανιέλ για να επιλέξει ένα βιβλίο από τα ράφια. Διαλέγει τη "Σκιά του ανέμου" του Χουλιάν Καράξ.

Καθώς ο Ντανιέλ μεγαλώνει, διάφοροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για το εύρημά του. Μια νύχτα, ενώ περιπλανιέται στους δρόμους, τον πλησιάζει μια φιγούρα που του θυμίζει έναν ήρωα από τη "Σκιά του ανέμου" . Ο άντρας αυτός προσπαθεί να εντοπίσει όλα τα έργα του Καράξ για να κάψει. Αυτό που αρχίζει ως μια υπόθεση λογοτεχνικής περιέργειας εξελίσσεται σε έναν αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ.

Ένα βιβλίο-σταθμός, μια γοητευτική εξερεύνηση της εμμονής στη λογοτεχνία και στον έρωτα