ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ - ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΜΑΔΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 Διαβάζοντας  βιβλία που αναφέρονται στην Κύπρο με πιάνει μια βαθειά συγκίνηση. Ίσως διότι έζησα και αγάπησα κάποιους ανθρώπους εκεί, ίσως μου ξυπνάνε μνήμες ευχάριστες από το πρόσφατο παρελθόν μου.

Τα γεγονότα της Κύπρου με την εισβολή και την κατοχή του νησιού από τους Τούρκους τα γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι.

Είναι όμως πολύ διαφορετικό να τα ακούς από ανθρώπους που τα ζήσανε, που έχουν ξεκληριστεί και διωχτεί από τα σπίτια τους και που κοιτάνε με νοσταλγία από την άλλη πλευρά της Αμμοχώστου με το βλέμμα γεμάτο θλίψη,απογοήτευση και θυμό.

Το βιβλίο αυτό μου ξύπνησε αναμνήσεις από ατέλειωτες συζητήσεις και περιγραφές από τα δικά τους μέρη ,τα χωριά τους, τα σπίτια τους, που παράτησαν ξαφνικά για να βρεθούν σε  άγνωστους τόπους και να αρχίσουν μια νέα ζωή.

Η συγγραφέας με μαεστρία και καθαρή γραφή και ματιά μας διδάσκει ιστορία, μας κάνει να αναλογιστούμε την βιαιότητα που υπέστησαν, τον ξεριζωμό τόσων ανθρώπων που είδαν τους δικούς τους φίλους και συγγενείς να σφαγιάζονται να βιάζονται να θανατώνονται, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται σε μια ημέρα.

Είναι συγκλονιστική η αίσθηση να διασχίζεις την οδό Λήδρας στην Λευκωσία και σε κάποιο σημείο να διακόπτεται από τα φυλάκια και την απαγορευτική γραμμή. Η συνέχεια του δρόμου ανήκει πλέον σε μία άλλη χώρα.

Η Δερύνεια, τα Κοκκινοχώρια  Αχερίτου,Άχνα.....όλα διχοτομημένα.

Ένα νησί δύο χώρες.

 Πως νοιώθουν άραγε οι κάτοικοι αντικρίζοντας στην απέναντι πλευρά τα δικά τους χωράφια που δεν μπορούν πλέον να επισκεφτούν?

Οι ήρωες είναι αληθινοί ζωντανοί που εάν πας στην Κύπρο θα τους γνωρίσεις σίγουρα. Η Κίκα ,η Αντρούλα, η Σκέβη ,ο Άντρος, ο Τάσης, με την όμορφη ντοπολαλιά τους είναι εκεί και σε περιμένουν. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Το μυθιστόρημα περιέχει πραγματικά γεγονότα που έζησαν οι κάτοικοι του διχοτομημένου νησιού και που η κ. Τσαμαδού με ευλάβεια και ενδελεχή έρευνα εξιστορεί.

Ένα από τα σημεία του βιβλίου που είναι επίσης ανατριχιαστικό και συμβολικό και μας δείχνει όλη την πραγματικότητα είναι το όνειρο της Δάφνης. Αλήθεια πόσο πόνο ένοιωσαν οι άνθρωποι και για πόσο ακόμα θα αναζητούν τους αγνοούμενούς τους?

Η συγγραφέας μας αναφέρει επίσης διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία από την εποχή του Βυζαντίου και την βασίλισσα της Κύπρου την Ελένη Παλαιολογίνα . 

Το βιβλίο είναι σίγουρα ιστορικό και η κ. Τσαμαδού μας το παρουσιάζει  βάζοντας και κάποια στοιχεία μυθοπλασίας και σίγουρα αξίζει να διαβαστεί από όλους μας. Συγχαρητήρια στην συγγραφέα για το αξιοπερίγραπτο πόνημά της.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παιχνίδια της μοίρας. Γεγονότα απρόβλεπτα.

2010. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας φέρνει κοντά έναν άντρα και μια γυναίκα, τον Φοίβο και τη Δάφνη. Τι μέλλον μπορεί να έχει η σχέση δύο ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές; Πώς συνδέονται μια πεταλούδα, ένας βυζαντινολόγος και μια νεκρή ερευνήτρια; Πόσο δυνατή μπορεί να είναι η εμμονή της μνήμης όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον έρωτα;

Μια σύγχρονη ιστορία με παράλληλη αναφορά στην πτώση του Βυζαντίου, στην πολιορκία της Αμμοχώστου, αλλά και σε άλλα γεγονότα, γνωστά και άγνωστα, της πρόσφατης και παλαιότερης ιστορίας του νησιού της Αφροδίτης.

Ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν από την πένα της Ελένης Τσαμαδού.