ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΑΠΟΨΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ - ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ρεαλιστικό και με γρήγορο ρυθμό το συγκεκριμένο βιβλίο με εξαίρετη χρήση γλώσσας και ωραία αφήγηση που διανύει τρεις γενιές Ελλήνων.Ενδιαφέρον μυθιστόρημα με φόντο την πολιτική ζωή και την κοινωνία από την Κατοχή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά κύριον λόγον μέσα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και με ζωντανούς χαρακτήρες που πλαισιώνουν την πλοκή.Θέμα ευαίσθητο και αντικειμενικό από την συγγραφέα με ένα ωραίο ταξείδι μπρος - πίσω και με ιστορικά γεγονότα και κύρια χαρακτηριστικά οι δωσίλογοι,η αναξιοκρατία,ο φανατισμός ,λυκοφιλίες,προδοσίες,ιδεολογίες.Και όλα αυτά σε διαφορετικές εποχές και περιβάλλον και πάντα με τις ιστορικές συνθήκες της κάθε εποχής.Μιλά για σύγχρονη ιστορία θέτοντας και ερωτήματα για το πολιτικό σύστημα,το Πανεπιστήμιο και ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν και που σύμφωνα με την συγγραφέα τίποτα δεν έχει αλλάξει.Οι άξιοι εξοστρακίζονται και οι άθλιοι σκαρφαλώνουν στην κορυφή.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Δεκέμβριος 2008: Πορείες και συνθήματα. Μια μεγάλη φωτιά σε μια μεγάλη σχολή. Και μια φράση που εκτοξεύεται με δύναμη: Απόψε δεν έχουμε φίλους. Οκτώβριος 1981-1989: Ένας ανυποψίαστος -μα αποφασισμένος- ιστορικός ερευνά το απαγορευμένο θέμα των δωσίλογων και τις γερμανοφασιστικές οργανώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από παντού, πέφτουν να τον φάνε. 1934-1944: Ναζιστική Γερμανία, κατεχόμενη Θεσσαλονίκη. Εβραίοι, Έλληνες, Γερμανοί. Μαυραγορίτες, κατηχητικά, φυλακές και συσσίτια. Προδότες και πατριώτες. Ένα μυθιστόρημα για τρεις γενιές Ελλήνων που προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους, την ώρα που η Ιστορία δείχνει τα δόντια της. Γονείς και παιδιά, φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μπακάληδες και αλάνια, γιαγιάδες και υπάλληλοι, συνδικαλιστές και ουδετερόφιλοι μαθαίνουν μια και καλή πως πρώτα κοιτάς πού χύθηκε το αίμα σου και ύστερα διαλέγεις πλευρά. Ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος απόφαση, όταν ο κόσμος γύρω καίγεται; Πώς τσακίζεται η θεωρία στην πράξη; Και ποιος μας βεβαίωσε, παρακαλώ, πως αυτή η χώρα ποτέ δεν πεθαίνει;