ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Ο ΣΤΟΙΧΕΙΟΧΑΡΑΚΤΗΣ - ΣΙΜΟΣ ΚΕΡΑΣΙΔΗΣ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Η παρακίνηση για να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν 1.Ο τίτλος του βιβλίου 2.Οι θετικές απόψεις διαφόρων φίλων –αναγνωστών και ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα.
 Ο μύθος,τα πρόσωπα που τον κινούν και ο παντογνώστης αφηγητής καλούν τον αναγνώστη <<εκ του ασφαλούς>> να ζήσουν μια περιπέτεια.Ένα δομημένο κείμενο σε χρόνο και σε χώρο εξαιρετικό ,δίνει έμφαση στην μορφή λογοτεχνικού κειμένου εφαρμόζοντας της αρχές της γλωσσολογίας και κάθε καλολογικών στοιχείων.Αναλυτικές και άψογες οι περιγραφές γεγονότων – μυθοπλασίας (τοπίων-αντικειμένων-φαγητών – πόλεων) ιστορικών γεγονότων (όπου ιστορική και καλλιτεχνική αλήθεια διαπλέκονται).
Ένα ταξίδι – οδοιπορικό μέσα από ένα βιβλίο που μας ενσωματώνει σε μια εποχή γεμάτη ένταση και επικίνδυνη και που στους περισσότερους άγνωστη.Ιστορικά πλαίσια της Δακίας-των Ούγγρων και ο αγώνας τους για την απελεύθερωσή τους-των Αψβούργων-της Τσαρικής Ρωσίας-της Οθωμανοκρατούμενης  Ελλάδας.Ατμοσφαιρική η πλοκή όπου συμπορεύεσαι μαζί της .Ο συγγραφέας επεκτείνει την ζωή του κεντρικού ήρωα,ενός χαρακτήρα οργανωμένου,αποτελεσματικού,τακτικού γύρω από την οποία συναθροίζεται η ποικιλία των αφηγήσεων.Ένα πρόσωπο που ειδικεύεται στις βινιέτες-μονογράμματα στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας και που έχει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας που διαδραματίζεται στις Παραδουνάβιες χώρες,όπου ο Ελληνισμός της Διασποράς με τον οποιαδήποτε τρόπο βοήθησε την Ελληνική Επανάσταση.Γνωρίζουμε επίσης και τα διάφορα κινήματα και εξεγέρσεις που έγιναν στην Ευρώπη εκείνη την εποχή του 19ου αιώνα.Ιστορία που ξεκινά από τα Ιωάννινα της Ηπείρου και φθάνει Δακία-Πέστη-Βιέννη-Βενετία-Παρίσι-Λονδίνο-Αγία Πετρούπολη.Ταξίδι με τρένα – πλοία –καραβάνια όπου σε κάθε σταθμό – πόλη διαδραματίζεται η δική του ιστορία.Πλασμένοι ήρωες που συναντούν Ιστορικά πρόσωπα δημιουργούν στον αναγνώστη μία δραπέτευση από το παρόν.Ήρωες και χαρακτήρες κινούνται με αξιοπρέπεια βαδίζοντας πότε σε σκοτεινά και πότε σε φωτεινά μονοπάτια για τον εκάστοτε σκοπό και προορισμό τους.

Ένα λεπτομερές βιβλίο με πολλά στοιχεία (μυστήριο,ένταση,ίντριγκες,εκδίκηση κ.ά)Στοιχεία ιστορικά που τα συνδυάζει με την φαντασία της πλοκής της.Πλούσιες εναλλαγές εικόνων με την πολύ καλή χρήση του λόγου το καθιστούν ένα αξιόλογο λογοτεχνικό έργο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μανουήλ Ντρέτος, γυιός Γιαννιώτη αργυροχόου, θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι᾽αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ᾽ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία;

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας