ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ξεναγήσεις στο ΜΒΠ
Από την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 11.00 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2016, οι επισκέπτες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν δωρεάν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου», που φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου». Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους επιμελητές της έκθεσης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες φωτογραφίες του συλλέκτη Β. Μήτου από ερασιτεχνικές λήψεις Γερμανών στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), φιλμ, αναπαραγωγές και ψηφιακές προβολές, αξιοποιώντας φωτογραφίες που μέχρι πρότινος είχαν εξοβελισθεί ως ιστορικά τεκμήρια, τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγράφουν το «βλέμμα του κατακτητή», όσο και εξαιτίας του ερασιτεχνικού και κατ’ επέκταση «περιθωριακού» χαρακτήρα τους.
Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επίσημη και στην ερασιτεχνική φωτογραφική παραγωγή του Τρίτου Ράιχ και να ρίξει φως στις άγνωστες όψεις της ιστορίας της πόλης, καθώς η γερμανική κατοχή αποτελεί μία περίοδο για την οποία «σκοτεινά σημεία» συνεχίζουν να υφίστανται.
Διάρκεια έκθεσης έως τις 6 Νοεμβρίου 2016.

ΟΣΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Μια ιστορία όμορφα γραμμένη και δοσμένη από τέσσερεις διαφορετικούς χαρακτήρες.Κατά την γνώμη μου είναι ένα δύσκολο εγχείρημα με τον οποιαδήποτε ρίσκο,παρ'όλο που ξεφεύγει από την συνηθισμένη γραφή του ενός.Μια καινοτομία στην γραφή που εμένα μου άρεσε.Φυσικά,επειδή γνωρίζω την γραφή του καθ'ενός συγγραφέα ,εκτός ενός (από μεμονωμένα έργα τους που έχω διαβάσει)η γραφή τους ξεχωρίζει.Ένα μυθιστόρημα που ρέει με την μορφή ημερολογίου,επιστολής,αφήγησης,εξομολόγησης και των εναλλαγών παρελθόντος-παρόντος σου προκαλεί το ενδιαφέρον να το ολοκληρώσεις ώστε να αποκομίσεις τα διάφορα μηνύματα και να νιώσεις τα οποιαδήποτε συναισθήματα που κυρίευσαν τους ήρωες από διαφορετικές οπτικές.Τέσσερεις ήρωες που κάνουν (κατά έναν τρόπο)τον απολογισμό της ζωής τους,με τα λάθη τους,τα μυστικά τους,τα πάθης τους,τις εμμονές τους ,προσπαθούν ν'απαλύνουν τον πόνο τους(άραγε τα καταφέρνουν?)να μετρήσουν τις πληγές τους και να βρουν τις ισορροπίες,αλλά λόγω των αποκαλύψεων ανατρέπονται όλα προσθέτοντας τους ακόμη περισσότερες ενοχές και μια δραματική συνέχεια ή λύτρωση??