ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΠΑΟΥΛΑ - ΙΖΑΜΠΕΛ ΑΛΙΕΝΤΕ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ

 


Συγκινητική,συναισθηματικά αληθινά με έντονη φόρτιση η βιωματική ιστορία της συγγραφέως  και ως μητέρα διαγράφεται η απόγνωσή της βλέποντας να σβήνει  μέρα με την μέρα η κόρη της αλλά συνεχίζει να ελπίζει και να μάχεται.Απολογισμός καρδιάς με λεπτομέρειες σαν απομνημονεύματα από την παιδική της ηλικία μέχρι τον αποχαιρετισμό της κόρης της ΠΑΟΥΛΑ.

Εναλλαγές της οικογενειακής ιστορίας με την παρούσα κατάσταση της ασθένειας της 28χρονης κόρης της.Και μέσα από την αναδρομή μέσω της αφήγησης επισημαίνεται  η εποχή της Χιλής με σαφήνεια.Λογοκρισίες,απαγορεύσεις,συλλήψεις,θάνατοι ,εξορίες σ’ένα κράτος που λόγω του πραξικοπήματος,κυβερνά ο στρατηγός τύρρανος Πινοσέτ ανατρέποντας την κυβέρνηση του Σαλβαντόρ Αλιέντε σκοτώνοντας τον.Αναφορά και στον ποιητή Πάμπλο Νερούδα.Η συγγραφέας διωγμένη από την χώρα της και ανίκανη να γυρίσει πίσω γράφει ένα γράμμα προς την κόρη της στο νοσοκομείο της Ισπανίας όπου νοσηλεύεται,ένα στοργικό αφιέρωμα που τελικά μεταμορφώνεται σε βιβλίο.Αυτοβιογραφικά λοιπόν στοιχεία με αφηγήσεις στο παρελθόν όπου διακόπτονται ανά διαστήματα λόγω επιδείνωσης υγείας της κόρης στο παρόν ή λόγω διαφόρων θεραπειών.

Γραφή ρεαλιστική  με πόνο ψυχής με απίθανη ευαισθησία και αμεσότητα και   με μια ελευθερία του μυαλού και του πνεύματος που την οδηγεί σε ελεύθερες επιλογές και σίγουρα αναδεικνύεται και η φεμινιστική της οπτική και σε αυτό το έργο της.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κάθε βιβλίο της Ιζαμπέλ Αλιέντε αποτελεί σημαντικό γεγονός, όμως αυτό εδώ είναι ακόμα πιο σημαντικό, γιατί είναι το πιο συγκινητικό, το πιο προσωπικό και το πιο οικείο από όσα έχει γράψει μέχρι τώρα. Όταν η μεγάλη Χιλιανή συγγραφέας βρισκόταν στην Ισπανία για την παρουσίαση του βιβλίου της Το επουράνιο σχέδιο, η Πάουλα, η κόρη της, έπεσε σε κώμα. Πλάι στο κρεβάτι της, κι ενώ παρακολουθούσε με αγωνία την εξέλιξη της αρρώστιας της, η Ιζαμπέλ Αλιέντε άρχισε να γράφει σ’ ένα τετράδιο την ιστορία της οικογένειάς της και τη δική της, με σκοπό να τη χαρίσει στην κόρη της, όταν θα έβγαινε από αυτή τη δραματική περιπέτεια. Αυτή όμως η κατάσταση κράτησε ατέλειωτους μήνες και οι σημειώσεις της συγγραφέως έγιναν τελικά αυτό το αποκαλυπτικό και συγκλονιστικό βιβλίο γραμμένο με πόνο ψυχής, με απίθανη ευαισθησία και αμεσότητα.