ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΑΒΕΡΤΟΣΙΑ - ΤΙΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Η ελευθερία είναι το ζητούμενο του κάθε ανθρώπου αλλά ακόμη και του κάθε ζωντανού οργανισμού.Έτσι και σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας το τονίζει έντονα.ΑΒΕΡΤΟΣΙΑ είναι ένα ιδιαίτερο και καλογραμμένο βιβλίο με την αύρα μιας άλλη εποχής στην Κεφαλλονιά όπου διαδραματίζεται η πλοκή ως επί το πλείστον και στην Αθήνα την δεκαετία του 60 -70 και με το ανάλογο ήθος και ύφος στην αφήγηση εκείνης της εποχής και με το στίγμα της ζωγραφιάς – συγγραφής της κυρίας Κουρκουμέλη.
Αναμνήσεις κατακλύζουν την ηρωίδα και φέρνουν στο φως μνήμες διάχυτες και επιθυμίας.Μία πορεία στο παρελθόν μέσω της αφήγησής της σε α΄πρόσωπο όπου την διέπει ο λυρισμός,περιγραφές εικόνων,ηθογραφικά στοιχεία,ρεαλισμός,γλαφυρότητα και όπου δεσπόζει η ελευθερία σε κάθε μορφή όπου επισημαίνεται ότι δεν γίνεται να είμαι εξωτερικά ελεύθερος όταν δεν είμαι κι εσωτερικά ελεύθερος και που καθορίζεται η μετέπειτα εξέλιξή της.
Βιώματα,γεγονότα,συναισθήματα κατά την διάρκεια των σχολικών χρόνων και με τα κρυμμένα μυστικά,ενός μεγάλου έρωτα αλλά και της πολιτικής δραστηριότητας τόσο στην Κεφαλλονιά όσο και στην Αθήνα.
Οι χαρακτήρες έντονοι και αυθεντικοί συμπορεύονται με την ηρωίδα με τα οποιαδήποτε λάθη,όνειρα,ελπίδες.
Είναι ένα βιβλίο που δίνει μηνύματα και διδαχές .

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αβερτοσιά σημαίνει ελευθερία

Η Άρτεµη και η Θάλεια µεγαλώνουν µαζί στην Κεφαλονιά µετά τον σεισµό του 1953, αλλά η υποτακτική φύση της Θάλειας συγκρούεται µε την επαναστατική σκέψη της Άρτεµης και κάποια στιγµή οι δυο φίλες χωρίζουν.

Οι περιορισµοί της κλειστής κοινωνίας, ένας µεγάλος έρωτας και ανοµολόγητα µυστικά οδηγούν την ανήσυχη Άρτεµη σε φυγή. Η επιστροφή της Άρτεµης στην Κεφαλονιά µετά από δεκαετίες, για την κηδεία του καθηγητή, θα είναι καθοριστική…

Μια ιστορία υποταγής, επανάστασης και γυναικείας χειραφέτησης στη δεκαετία του ’60.