ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΤΑΝ ΣΤΕΡΕΨΕ Η ΑΝΤΟΧΗ - ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΗΝΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Μία ιστορία,μία τραγωδία όπου πρωταγωνισθεί η μοίρα με την Μαριάνθη όπου από πολύ μικρή γνώρισε την σκληρότητα της ζωής.Ατυχίες,τραγικά γεγονότα με πολλές συμφορές που την ακολούθησαν και μετέπειτα μέσω της μνήμης της  και που προσπαθεί να πολεμήσει και να τις αποφύγει,αλλά είναι τόσος βαθύς ο πόνος που αφήνει το αποτύπωμά του,ασχέτως με τον χρόνο που κυλά,και παρ'όλο που συνειδητοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες της και δέχεται υποστήριξη από ανθρώπους που έγιναν η οικογένειά της και την συμπαραστάθηκαν.Γρήγορο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο με μία λιτή γραφή και όπου η συγγραφέας κατορθώνει να δώσει στον αναγνώστη κάποια συναισθήματα όχι βέβαια δυνατά,αλλά ικανοποιητικά.Θεωρώ εάν ο χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας ήταν διαφορετικός και όχι τόσο απόμακρος καθώς και διάφορα μικρά συμβάντα η δημιουργία συναισθημάτων να ήταν εντονότερη ,αλλά σίγουρα εισπράττεις τα νοήματα της ζωής.Τελικά ο πόνος και η μάχη με τις αντοχές ,η ανάγκη να κρυφτείς και να σταματήσεις να υποκρίνεσαι,η ισορροπία ανάμεσα στην ικανοποίηση των προσωπικών αναγκών και των ευθυνών απέναντι στα παιδιά  και σε οικογενειακά άτομα,μνήμες που δεν σβήνουν,εκδίκηση,μένος,διαρκές πένθος και του ιδίου ακόμη εαυτού,προκαλούν στο τέλος την απόλυτη ψυχική καταρράκωση και για να βγεις χρειάζεται θάρρος,δύναμη και προ πάντων θέληση για τη επιστροφή.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Φθινόπωρο 1961. Σε μια ακτή της Μυτιλήνης εντοπίζεται σε άσχημη κατάσταση μια νεαρή έγκυος, η Μαριάνθη, με τον τρίχρονο γιο της. Η κοινή τους πορεία διακόπτεται εκεί. Μια μέρα πριν κάτω από περίεργες συνθήκες είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της και να περάσει λαθραία απ' την Τουρκία στην Ελλάδα. Αγγίζοντας τα όρια του πόνου, με φόντο τον θάνατο και τα αμείλικτα κύματα που απειλούσαν να την καταπιούν, ατσαλώνεται με πείσμα να επιβιώσει και ορκίζεται εκδίκηση. Τη Μαριάνθη περιμαζεύει και περιθάλπει η Δέσποινα, μια αρχοντική γυναίκα χτυπημένη επίσης απ' τη ζωή. Της προσφέρει στέγη, αγάπη και μια ζεστή οικογένεια γι' αυτήν και το κοριτσάκι που γεννιέται.

Στην πορεία του χρόνου, η μοίρα αποκαλύπτει ίντριγκες, υφαίνει νέες, τις ποτίζει με μίσος, λάθη και εμμονή, πλέκοντας παράλληλα έναν ιστό από έρωτα. Η Μαριάνθη, με τη βοήθεια ενός ικανού ντέτεκτιβ, παλεύει να εκπληρώσει την ορκισμένη της εκδίκηση και αφοσιώνεται στην ανεύρεση του χαμένου της γιου. Όταν χρόνια μετά φωτίζεται η ανατριχιαστική αλήθεια, στερεύει μέσα της κάθε αντοχή.

Υπάρχουν, όμως, όρια στην ανθρώπινη αντοχή