ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ (3ον)-ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η Ολοκλήρωση και ο τίτλος <<ΤΕΛΟΣ>> της τριλογίας,αλλά μόνο στην έντυπη μορφή,γιατί στις καρδιές μας δεν έχει εισχωρήσει η λέξη <<ΤΕΛΟΣ>> αλλά ακόμη αντηχούν τα λόγια της ΣΕΒΑΣΤΗΣ <<Ασκουμ>> και όχι μόνο.
Έντονές συγκινήσεις,ειδικά στην τελευταία σελίδα του ημερολογίου της που την έχω ακόμη νωπή στην μνήμη μου,δάκρυα,συγκλονιστικές μαρτυρίες και πολλά πολλά συναισθήματα εισπράξαμε μέσα από αυτό το οδοιπορικό της τριλογίας κατά την ανάγνωσή τους.
Ταξίδι στο χρόνο με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο της συγγραφέως γνωρίζοντας τους ήρωές της που συμπορευτήκαμε μαζί τους,αλλά και τους τόπους όπου περιπλανήθηκαν,έζησαν,προσπέρασαν,κατέληξαν.Ιστορία που έβαλε μέσα αλήθειες και την ψυχή της ,υποθέτω(η συγγραφέας),με ιστορικά γεγονότα(ανταλλαγές πληθυσμού κ.α),τόπους,εμβάθυνση των ηρώων με τα βιώματά τους,αλλά και έναν αλησμόνητο και μοναδικό έρωτα που άντεξε στον χρόνο παρά τα ταραγμένα χρόνια εκείνης της εποχής και που δεν λησμονήθηκαν.
Και αλήθεια πόσο επίκαιρο είναι σήμερα το θέμα της προσφυγιάς,το θέμα του πολέμου?
Εξαιρετική γραφή με αφηγηματικό τρόπο,με το ανάλογο ύφος και μία ξεκάθαρη δομή αποφαστικά όμορφα δοσμένη και γράφοντάς το μας αποδεικνύει ότι έχει ενέργεια και την ικανότητα να την μεταδίδει χτίζοντας και αναδεικνύοντας τους χαρακτήρες που έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και που νομίζω ότι οδηγούν την πλοκή(έτσι το αντιλαμβάνομαι,αλλά μπορεί και να κάνω λάθος).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η τελευταία πράξη στο δράμα του ξεριζωμού του Έλμερ και της Σεβαστής καθώς και του καταδικασμένου έρωτά τους πλέον εκτυλίσσεται μακριά από την Καππαδοκία, στην Ελλάδα που υποδέχεται το κύμα των προσφύγων μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Παράλληλα οι αναγνώστες παρακολουθούν την περιπλάνηση του Ομέρ, ενός μουσουλμάνου της Δυτικής Μακεδονίας, που αντίστροφα βρέθηκε επίσης με την ανταλλαγή πληθυσμών, στην Καππαδοκία. Η έννοια της πατρίδας, της ταυτότητας και η επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας συνθλίβονται στα γρανάζια της Ιστορίας, σε ένα επικό μυθιστόρημα που φωτίζει τα γεγονότα του παρόντος.