ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

ΝΗΣΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ


 Ένα κυνήγι θησαυρού,ένα ταξίδι ονειρεμένο στα νησιά της Πολυνησίας τον 16ο αίώνα και συνοδοιπόροι με τους εξερευνητές της εποχής εκείνης και βασικά τον Έλληνα NTON TEODORO GRIEGO που ακολούθησε τους Θαλασσοπόρους  Ισπανούς και την περιπέτειά του.

Ιστορικά στοιχεία που συνάδουν με την μυθοπλασία έχοντας σαν πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο που βρίσκεται στην Ρώμη και που ξεκίνησε το ταξίδι αυτό από σύμπτωση και ίσως μια εναλλαγή από την ζωή του.

Σημαντικές πληροφορίες αρπάζει ο αναγνώστης μέσα από τις περιγραφές του συγγραφέα(ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο) σε μια περιήγηση που κάνει πίσω στον χρόνο και στα μονοπάτια της ιστορίας όσον αφορά τις εξερευνήσεις του Νέου Κόσμου.

Εκτός του Αλέξανδρου υπάρχουν και οι δευτερεύοντες ήρωες που ο καθένας έχει τα δικά του μυστικά που στην πορεία του ταξιδιού θα βγούν στο φως.Άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σοβαρότητα και καχυποψία συνεχίζουν όλοι μαζί το ταξίδι μέχρι το τέλος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Από τη Ρώμη στη Φλώριδα και από τη Φλώριδα στα νησιά που "ξέχασε ο χρόνος", ο πολυβραβευμένος -μεταξύ άλλων και με το Κρατικό Βραβείο Ιστορικού Μυθιστορήματος- Γιώργος Λεονάρδος υφαίνει μια πλοκή που μας παίρνει, και μας συνεπαίρνει, σ' ένα τρελό ταξίδι στα παραδεισένια νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας, σ' ένα "κυνήγι θησαυρού", σε μια περιπέτεια που διαδραματίζεται σε μακρινούς τόπους, με τα τόσο διαφορετικά από τα δικά μας ήθη και έθιμα των κατοίκων τους. Μια περιπέτεια που εξελίσσεται σε θρίλερ για την ανακάλυψη χαμένων αρχαίων παπύρων, ενώ παράλληλα μας υπενθυμίζει την ιστορικότητα ενός γεγονότος, του Έλληνα που πάτησε πρώτος το πόδι του στην Αμερική με τα πλοία των Ισπανών κονκισταδόρες. Ένα αφήγημα αγωνίας, αλλά και παραφοράς, που δεν θα αφήσει αδιάφορο κανέναν αναγνώστη, δημιουργώντας του τη ζωηρή επιθυμία να γυρίσει σελίδα για να παρακολουθήσει την οδύσσεια -και να μετάσχει σε αυτή με τη φαντασία του- του πρωταγωνιστή του, του Αλέξανδρου, που οδηγήθηκε σ' ένα περιπετειώδες ταξίδι από μια συγκυρία συμπτώσεων, εξ υπαιτιότητας της... βαρεμάρας του.