ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ


 Ιστορία ενδιαφέρουσα που σε βάζει αμέσως στην υπόθεση και που διαβάζεται εύκολα.Μία ιστορία που έχει μυστήριο,ρομαντισμό,αίσθημα και κοινωνικά στοιχεία.Διαδραματίζεται σε δύο χρόνους παράλληλα που πλέκονται όμορφα και συνδυάζονται μ’ένα κρίκο.Βέβαια υπάρχουν και οι υπερβολές.

Ο ένας χρόνος είναι ο τωρινός όπου εκτυλίσσεται η ιστορία ένός συντηρητή τέχνης και ο άλλος χρόνος στο παρελθόν η ιστορία ενός ζωγράφου με ιδιόρρυθμη προσωπικότητα με άπλετο ταλέντο αλλά και ταλαιπωρημένη ψυχή από την ημέρα της γέννησής του.

Όλοι οι χαρακτήρες είναι καλά δουλεμένοι,διαφορετικοί και ολοκληρωμένοι.Όχι βέβαια συμπαθείς όλοι,και  δεν είναι καθόλου αδιάφοροι.

Επισημαίνονται πολλά γεγονότα όπως η ανταλλαγή πλυθυσμού,η ιστορία τέχνης,η αγιογραφία και οι κάπηλοι,τα στερεότυπα εποχής,η διαφορετικότητα φυλετική αλλά της αναπηρίας και πως την αντιμετώπιζαν και άλλα πολλά.

Εν κατακλείδι μου άρεσε το συγκεκριμένο βιβλίο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Χανιά, σήμερα

Στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Ακρωτηριανής ο συντηρητής έργων τέχνης Σταύρος Βεγράκης ανακαλύπτει μια αριστουργηματική και συνάμα «βλάσφημη» εικόνα, που κανείς δεν θα περίμενε να βρίσκεται σ’ ένα μοναστήρι. Ποιος είναι, άραγε, ο άγνωστος δημιουργός της, του οποίου την τέχνη χαρακτηρίζει ένας γνήσιος και απαράμιλλος ρεαλισμός, και κυρίως πώς έφτασε να ακολουθήσει μια τόσο τολμηρή τεχνική στις αγιογραφίες του;
Σε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη ο Βεγράκης θα βρει την άκρη της ιστορίας σε ένα εντελώς απρόσμενο μέρος. Επιστρέφοντας στα Χανιά, θα του αποκαλυφθεί μια τραγική ιστορία, βαθιά θαμμένη στη μνήμη της πόλης.


Χανιά, 1900-1922

Μια μάνα ψαλιδίζει με άκαρδο πείσμα τις φτερούγες που πάνε να φυτρώσουν στις πλάτες του παιδιού της. Ξεφεύγοντας για λίγο από το υγρό υπόγειο, τη φυλακή του, ο Ιωάννης, ένας «ατελής» άνθρωπος, πασχίζει να φτάσει στην τελειότητα. Ο νεαρός ζωγράφος τολμά το αδιανόητο, αδιαφορώντας για το τίμημα. Βλασφημία ή ωδή στον έρωτα είναι η δημιουργία του; Ποιος, όμως, μπορεί να κρίνει την τέχνη που πηγάζει από την αλήθεια της ψυχής;
Στη δίνη της ανασφάλειας και των τραγικών ιστορικών γεγονότων, δύο νέα παιδιά δεν διστάζουν να ερωτευτούν μέχρις εσχάτων. Έναν αιώ­να μετά, η αγάπη, η ανθρώπινη αναλγησία και το φοβερό τέλος είναι αδύνατο να ξεχαστούν…