ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ - ΣΟΦΙΑ ΒΟΙΚΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Εδώ και καιρό περνώντας από τον χώρο της βιβλιοθήκης μου άκουγα πάντα ψιθυρίσματα χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία ώσπου πριν λίγες ημέρες που φύσηξε ένα μικρό  αεράκι έγιναν εντονότερα και τότε αντιλήφθηκα ότι ήταν οι ψίθυροι του Βαρδάρη της πόλης μου και της κυρίας Βόικου που με παρακινούσαν να δώσω την προσοχή μου ,γιατί είχα  αργήσει να το αγκαλιάσω στα χέρια μου.Έτσι λοιπόν ξεκίνησε και το δικό μου ταξίδι.Ένα ταξίδι από την πέννα της Σοφίας που δεν μ' έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής,έχοντας στο ενεργητικό της έξι βιβλία,και γι'αυτό την ακολουθώ πιστά.Ξεχωριστό μυθιστόρημα λοιπόν  το συγκεκριμένο μια που αναφέρεται στην πόλη μου την σαγηνευτική Θεσσαλονίκη.Εκτυλίσσει έντεχνα την ιστορία της από το 1912-1940 με τα ιστορικά γεγονότα που την αφορούν με την ενίσχυση μιας όμορφης και συγκινητικής πλοκής που δένει όμορφα χαρίζοντας μας αρώματα και έχοντας στοιχεία κοινωνικά,δραματικά,αισθηματικά,εκείνης της εποχής,αλλά και σκιρτήματα πολλά,βάζοντας σε κέντρισμα όλες μας τις αισθήσεις.Η καλαισθησία και η εκφραστικότητα του λόγου,οι μεταφορικές εκφράσεις το καθιστούν ένα ελκυστικό,απολαυστικό και ολοκληρωμένο ανάγνωσμα.Οι ψίθυροι του δικού μας <<Βαρδάρη>> μας μαγεύει με μία γλώσσα  που ρέει και που είναι λεπτομερέστατη.Θα το χαρακτήριζα πολυπρόσωπο και κινηματογραφικό.Πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια έχει η πόλη και που η σκιαγράφησή της αποδίδεται έντονα και προσεκτικά από το αερικό-τσιγγάνα Εσρα που ζει στην υπόγεια  πόλη,μία έξυπνη,μεταφυσική και ιδιαίτερη παρέμβαση εκ μέρους της συγγραφέως.Μία Θεσσαλονίκη με ιστορικό υπόβαθρο και με τις αντιθέσεις της  όπως Μεγάλα ξενοδοχεία,εσωτερικοί στενοί δρόμοι,παζάρια σκοτεινά και υπόγεια φτωχά ταβερνάκια και Εστιατόρια  με γαλλικό γεύμα.Πλούσια η Ιστορία της παλιάς Θεσσαλονίκης που παρ'όλο έχουμε διαβάσει αρκετά,κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε αυτήν όλο και κάτι καινούργιο μαθαίνουμε.Ανάμεικτα συναισθήματα συγκλόνιζαν τους κατοίκους της πόλης που ανήκαν σε άλλες θρησκείες,φυλές και που η πόλη απετέλεσε τόπο πολιτισμικής σύγκλισης πολλών εθνοτήτων και μέσα σε αυτήν κινούνται και οι ήρωες του μυθιστορήματος μέσα σ'ένα ταξίδι στον χρόνο και της αναδρομής στο παρελθόν από την ηλικιωμένη γιαγιά της Σοφίας που έχει και το όνομά της.ΣΟΦΙΑ (γιαγιά) μαχητική - δυναμική.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ πληγωμένη - ρομαντική.ΤΖΑΝΝΕΤΟΣ καιροσκόπος-σκληρόκαρδος.ΖΟΖΕΦΙΝ διωγμένη και γεμάτη ανθρωπιά.ΜΕΧΜΕΤ ανέμελος αλλά και αποφασιστικός.ΙΜΠΡΑΗΜ καλόκαρδος -υπομονετικός.Μερικοί από τους ήρωες μας που άλλοι θα σας συγκινήσουν και θα τους αγαπήσετε και άλλοι θα σας θυμώσουν και θα προκαλέσουν την οργή σας.Για να γνωρίσετε την ιστορία και την εξέλιξή της,αλλά και να περπατήσετε τους δρόμους και τα σοκάκια της Θεσσαλονίκης μαθαίνοντας ένα μέρος των γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην περίοδο αυτή μην τα προσπεράσετε αλλά ακούστε τους ψιθύρους της που σας προσκαλούν και σίγουρα θα αποζημιωθείτε από αυτά που θα αισθανθείτε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Σαλονίκη, η πόλη των τριών θεών, των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της στην αυγή του εικοστού αιώνα. 


Αύγουστος 1917. Η πόλη καίγεται συθέμελα. Ο πλούσιος Μεχμέτ εφέντης σώζει τη ζωή μιας χριστιανής, της Σοφίας. Την ερωτεύεται παράφορα, παντρεύεται όμως μια άλλη γυναίκα. 

Η Ζοζεφίν και το πολυτελές πορνείο της γίνονται μάρτυρες μιας μάζωξης λαών από όλα τα μέρη του κόσμου που θα κληθούν να χύσουν το αίμα τους σε έναν καταστροφικό πόλεμο. 

Η Εσρά, μια τσιγγάνα που η γέννησή της χάνεται στον χρόνο, κινείται αθόρυβα και υπογείως στην πόλη και παρεμβαίνει στις ανθρώπινες ζωές. 

Μια επιστολή, πολλά χρόνια αργότερα, φέρνει στο φως επτασφράγιστα μυστικά που σημάδεψαν τη μοίρα όλων αυτών που κάποτε σεργιάνισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. 



Ο βαρδάρης, ο αέναος τοπικός άνεμος, μας παρασέρνει στη δίνη της ιστορίας μιας πόλης σαγηνευτικής και φέρνει μαζί του ψιθύρους ξεχασμένους