ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΑ - CLAIRE KEEGAN -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


 Ένα μικρό και ενδιαφέρον διήγημα.Γεγονότα αληθινά που έγιναν στην Ιρλανδία όπου οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι.Πλοκή που τοποθετείται στις ημέρες των Χριστουγέννων με κεντρικό ήρωα τον Φέρλονγκ.Ένας ήρωας καλοσυνάτος ,γενναιόδωρος,γεμάτος αγάπη και ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του προσφέροντας μικρά πράγματα που για πολλούς είναι πάρα πολύ μεγάλα και που αγωνίζεται για την επιβίωσή τους.Και παρόλο που ήταν αγνώστου πατρός και γιος μιας υπηρέτριας εκείνες τις εποχές θα μπορούσε να παραστρατήσει αλλά λόγω της καλοσυνάτης εργοδότριας και της βοήθειας που τους πρόσφερε κατέληξε να γίνει ένας έντιμος άνθρωπος.Ζει μια ήρεμη και συνηθισμένη ζωή θα έλεγα με την σύζυγό του και τις πέντε κόρες του και πάντα αναρωτιέται και έχοντας αμφιβολίες αν θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά στην κοινωνία που ζει.

Γίνεται αναφορά (μικρή βέβαια) στα μοναστήρια και για τους αγώνες των γυναικών και των μικρών κοριτσιών που ζούσαν εκεί  και τον άδικο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι πράξεις τους που κατά κύριο λόγο  δεν είναι δικό τους λάθος .Και όλο αυτό με την ευλογία της Εκκλησίας και την παθητικότητα των ανθρώπων

Όμορφα γραμμένο με πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας και ένα τέλος με μια μικρή ελπίδα στην ανθρωπότητα. 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Είναι 1985, και βρισκόμαστε σε μια πόλη της Ιρλανδίας. Πλησιάζουν Χριστούγεννα, εποχή πολυάσχολη για τον Μπιλ Φέρλονγκ, προμηθευτή ξυλείας και κάρβουνου. Νωρίς ένα πρωί, παραδίδει μια παραγγελία στο τοπικό μοναστήρι – κι έρχεται αντιμέτωπος με τη σκοτεινιά και τη συνένοχη σιωπή μιας πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εκκλησίας.

Σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας ο Μπιλ Φέρλονγκ προσπαθεί να καλύψει τις παραγγελίες των πελατών του καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Στο τιμόνι μιας μικρής εταιρείας και πατέρας πέντε κοριτσιών, έχει καταφέρει να φτιάξει τη ζωή του μόνος του. Η μητέρα του, υπηρέτρια, έμεινε έγκυος στα δεκαπέντε αλλά, σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συνέβαινε, δεν την πέταξαν απ’ το σπίτι με το μωρό της. Από αυτή την άποψη, ο Μπιλ ήταν πιο τυχερός από άλλα παιδιά. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο Μπιλ κάνει την τελευταία του παράδοση στο μοναστήρι – όπου, υπό το πρόσχημα ότι τις εκπαιδεύουν, οι μοναχές εκμεταλλεύονται κοπέλες «χαλαρών ηθών» και τις βάζουν να δουλεύουν στο πλυντήριο του μοναστηριού. Τα όσα ανακαλύπτει ο Μπιλ εκεί, και η δύσκολη απόφαση στην οποία τον οδηγούν, τα αφηγείται η συγγραφέας με τόσο συγκρατημένη χάρη, που αυτό το όμορφο κείμενο γίνεται ταυτόχρονα αινιγματικό και συνταρακτικό.