ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΑΛΑΤΙ ΚΟΚΚΙΝΟ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Ενα πολύ καλό πολυεπίπεδο βιβλίο με φοβερή υπόθεση και με μια γραφή όλο δύναμη και ειλικρίνεια.Ενδιαφέρουσα ιστορία πάραλληλα με τα έθιμα και τον πολιτισμό της Σκύρου καθώς επίσης και τις εξαίσιες περιγραφές ενός οδοιπορικού του τόπου που νομίζεις ότι είσαι και εσύ κάτοικος του νησιού.Γοητευτικότατα τα παραμύθια της Ειρήνης που παρουσιάζονται εμβόλιμα και είναι συμβολικά με την αστυνομική αφήγηση και την σχέση του αστυνόμου με την ποίηση.Αξίζει να διαβαστεί και ο καθένας θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το ξημέρωμα της 26ης Ιουλίου 2001 βρίσκει το νησί της Σκύρου ανάστατο μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου. Ο σεισμός διώχνει τους τουρίστες και επισκιάζει το θάνατο της δεκαεξάχρονης "σημαδεμένης" Καλλιώς, που βρέθηκε νεκρή σε ένα ξωκλήσι. Ο αστυνόμος Ψαθάς καταφθάνει στο νησί και με τη συνοδεία μιας ετερόκλητης παρέας προσπαθεί να εξιχνιάσει το αίνιγμα.
Η υπόθεση κρύβει παγίδες. Ο Ψαθάς θα κοπιάσει για να βρει άκρη ανάμεσα στις φήμες που διασπείρονται, στις προλήψεις των ντόπιων, στους φόβους και τα μυστικά τους. Όπως όλοι ψιθυρίζουν, κάθε ιστορία γίνεται παραμύθι, αμέσως μόλις στεγνώσει το αίμα της.
Ο συγγραφέας των βιβλίων "Πικρά Κεράσια" και "Αμαρτωλά Θαύματα" - συνθέτει αριστοτεχνικά ένα αστυνομικό παραμύθι, με φόντο μια μικρή κοινωνία σε μετασεισμική κρίση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Βαθιά ανθρώπινο και γραμμένο σε μια στρωτή, ήρεμη και πολύ όμορφη γλώσσα, το μυθιστόρημα του Δ. Αλεξίου σε παρασύρει άλλοτε σε μαγικούς μύθους κι άλλοτε σε σκληρές, απόλυτα ρεαλιστικές σκηνές μιας αστυνομικής πλοκής. Είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στο νησί της Σκύρου". (Δημήτρης Μαμαλούκας, συγγραφέας)