ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ο ΘΕΙΟΣ ΤΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

Ο Θείος Τάκης που ξεχωρίζει,ειδικά με το μουσικό του σφύριγμα.
Ενδιαφέρον βιβλίο που ομολογουμένως όταν το ξεκίνησα δεν περίμενα να με συνεπάρει.Οι ήρωες του βιβλίου αποτυπώνονται τόσο ζωντανοί και ιδιαίτεροι και για την τόλμη τους,αλλά και για τις σκέψεις τους που ο αναγνώστης έχει την εντύπωση ότι συνομιλεί μαζί τους και νιώθει όλα τα συναισθήματά τους.Η αρχή της ιστορίας ξεκινά από την Αθήνα με ένα σκάνδαλο της οικογένειας του καθηγητή Βασιλειάδη που ζουν το δικό τους μαρτύριο ,τα καταστροφικά πάθη τους και κατά την εποχή μετά τον εμφύλιο πόλεμο και που τα συντηρητικά ήθη κυριαρχούν.Οικογενειακά και θαμμένα μυστικά αρχίζουν να βγαίνουν στο φως κατά την διάρκεια της πλοκής μέσα από τον άμεσο και ωμό τρόπο γραφής του συγγραφέα με αρκετή αθυροστομία και χιούμορ και με ωραίες περιγραφές.Παρ'ότι δεν είμαι λάτρης των μεταφυσικών ,παραφυσικών φαινομένων και φαντασμάτων,εν τούτοις δεν με ξένισε,αλλά αντιθέτως μου κίνησε το ενδιαφέρον έτσι όπως τα έθετε και ειδικά όταν ζωντανοί και πεθαμένοι γίνονται ένα.Τι νόημα βγαίνει?Αυτό θα το ανακαλύψει ο καθένας ξεχωριστά. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Τάκης, προτού γίνει "θείος", ήταν ένα αγόρι ελαφρώς κλειστό, απόφοιτος Νομικής και απίθανος σφυριχτής μπλουζ και αυτοσχέδιων κομματιών. Ξαφνικά, το 1951, αλλάζουν όλα στη ζωή του. Μια σκοτεινή υπόθεση παιδεραστίας βαρύνει τον πατέρα του, μια παλιότερη ερωτική ίντριγκα ρίχνει άγριες σκιές στην οικογένεια, ενώ ο πόλεμος της Κορέας του υπόσχεται μια ελκυστική κάθαρση απ' όλα όσα τον βασανίζουν. Κι έτσι ξεκινά να γίνει εθελοντής πολεμιστής, αφήνοντας πίσω του τα οικογενειακά στίγματα και τις δύο αδερφές του, που, μέσα απ' την απουσία του, θα αναδείξουν μια απέραντη αγάπη και τρυφερότητα για ό,τι τους διέφυγε στα χρόνια της νιότης.
Όμως ο Τάκης είναι δεμένος με τον έρωτα, τη ζωή και τους όρκους του...
Κι έτσι θα ξανάρθει πίσω, σαν περιπετειώδης σκιά, φέρνοντας τον αέρα μιας νοσταλγίας που τρέφει τη φαντασία όσων τον αγάπησαν κι όσων υπολόγισαν στη σταθερή αξία της απώλειας.


"Ο θείος Τάκης" είναι μια σύγχρονη παραλλαγή στο "Τραγούδι του νεκρού αδελφού" -παραλλαγή ανατρεπτική και καυστικότατη ως προς τα νεοελληνικά μας ήθη. Το πιο τολμηρό, το πιο ερωτικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη.