ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΟΥΡΔΟΥΝΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.Οι δύο πόλεις που καταλαμβάνουν το περισσότερο μέρος των γεγονότων που διαδραματίζονται σε αυτό το μυθιστόρημα.Χρόνια δύσκολα της Κατοχής όπου έχουν συμβεί οδυνηρά και ολέθρια συμβάντα.Β.Παγκόσμιος πόλεμος και η ιστορία προχωρά συνθέτοντας μια πλοκή μίας οικογένειας Κερκυραίων και που η πορεία του καθενός καταγράφεται με σαφή τρόπο.Επτά διαφορετικοί χαρακτήρες που διανύουν την προσωπική τους διαδρομή μέσα από απρόβλεπτες και σκληρές καταστάσεις ,βιώνοντας απελπισία,μίσος,αγάπη,συγχώρηση,στοργή,κυνικότητα,διλήμματα,συγκρούσεις.Γραφή απέριτη αλλά έχοντας και κάποιο ποιητικό λόγο,με έντονες περιγραφές και ζωντανές εικόνες η συγγραφέας περιπλέκει σπουδαία ιστορικά γεγονότα με την ροή της συγκινητικής πλοκής,δίνοντας ένα όμορφο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα,μέσω της αφήγησης του οκτάχρονου Αργύρη.Οι χαρακτήρες δίνονται τόσο άψογα δομημένοι(αν και για ορισμένα άτομα,ήθελα περισσότερο ανάλυση)ώστε η δυνατή συναισθηματική φόρτιση που βγαίνει να την εισπράττει άμμεσα ο αναγνώστης.Βιβλίο που στο τέλος εκφράζει την ψυχική οδύνη αλλά συγχρόνως και την αγαλλίαση έχοντας την δική του ξεχωριστή γοητεία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1η Νοεμβρίου 1940, τρεις ημέρες μετά την κήρυξη του πολέμου από τους Ιταλούς, η Κέρκυρα συγκλονίζεται από τους ανελέητους βομβαρδισμούς. Ο επτάχρονος Αργύρης βρίσκεται μαζί με τη μάνα του Θοδώρα και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, τους δίδυμους Σάββα και Βαλάντη, στο υπόγειο του αρχοντικού τους, που σείεται ολόκληρο. Η αδερφή του Ασπασία και ο πατέρας του Ιάκωβος, γιατροί και οι δύο στο επάγγελμα, βρίσκονται στο νοσοκομείο της πόλης, όπου καταφτάνουν διαρκώς τραυματίες. Ο μόνος που λείπει είναι ο δεκαεπτάχρονος Άρης, το τέταρτο κατά σειρά παιδί της οικογένειας. Η οργή και το μίσος που νιώθει για την οικογένειά του λόγω της ταπεινής καταγωγής της μάνας του είναι το αγκάθι που δηλητηριάζει καθημερινά τη ζωή όλων.

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια του πολέμου η μοίρα και το λυσσαλέο μίσος του Άρη θα σκορπίσουν την οικογένεια Καλλέργη, όπως το πρώτο καλοκαιρινό αεράκι σκορπάει τον ανθό της γαλατσίδας.