ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

ΡΟΔΑΝΘΟΣ - ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 


Την κ. Θεοδωρίδου την ακολουθώ πιστά σε όλα της τα πονήματα, καθώς μου αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα και η θεματολογία που χρησιμοποιεί. Το συγκεκριμένο βιβλίο ασχολείται με τα Δωδεκάνησα και την ένωσή τους με την ελεύθερη Ελλάδα.

Με πολύ ενδιαφέρουσα μυθοπλασία , αλλά και ιστορικά γεγονότα που ξεκινούν από την Τουρκοκρατία και καταλήγουν έως την πολυπόθητη ένωση ,  η συγγραφέας καταφέρνει να κρατάει αμείωτο τον πόθο του αναγνώσματος.

Η Σμαράγδα με τα σμαραγδί μάτια και την απαράμιλλη ομορφιά, μας συστήνεται από μικρή ηλικία,καθώς χάνει την οικογένειά της στην Κωνσταντινούπολη, αποφασίζει να κάνει μια νέα αρχή κοντά στην θεία της στην Ρόδο.

Αποκτά πολύτιμες γνώσεις που θα της χρησιμεύσουν στην μετέπειτα ζωή της.

Ερωτεύεται και παντρεύεται τον άρχοντα της πόλης και ζει μαζί του ευτυχισμένα.

Η ζωή της από εδώ και πέρα κυμαίνεται πότε με χαρές, πότε με δυστυχίες και μέσα από πολέμους που επικρατούν εκείνες τις περιόδους στην Ελλάδα πορεύεται με όποιο τρόπο μπορεί.

Παρ΄όλες τις δυστυχίες που την κατακλύζουν, το πείσμα και η δύναμή της, την κάνουν να μην παραιτηθεί και να αντιμετωπίζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής της με θάρρος,επιμονή και υπομονή.

Όμορφες,μαγευτικές περιγραφές της Ρόδου και της Σύμης γεμίζουν το βιβλίο με εικόνες και αρώματα.

Συνταρακτικές σκηνές από την κατοχή των Ιταλών και αμέσως μετά των Γερμανών,καταγράφονται όπως και παράπλευρες απώλειες , που  μας κάνουν να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που δεν ζήσαμε εκείνα τα θλιβερά χρόνια.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν η Σμαράγδα, στα τέλη του 1874, φτάνει από την Κωνσταντινούπολη στη Σύμη με το καράβι του ηλικιωμένου Μόσκοβου, δεν περιμένει ότι στο νησί με τα πολλά προνόμια και τους επιδέξιους σφουγγαράδες θα βρει την ευτυχία. Η ευτυχία αυτή, ωστόσο, θα σημαδευτεί από πολύχρονη ατεκνία, μέχρι τη μέρα που θα κλείσει στην αγκαλιά της τον πεντάχρονο ορφανό Γιοσίφ, που οι συμπατριώτες της θα αποκαλέσουν «το Αραπί», δυσκολεύοντας την ένταξή του στην προηγμένη για τα δεδομένα της εποχής κοινωνία τους.

Καθώς τα χρόνια περνούν, η Σμαράγδα θα βιώσει οδυνηρές απώλειες και μια βαριά προδοσία, που θα την υποχρεώσει να αφήσει τη Σύμη για τη Ρόδο λίγο πριν από την ανατολή του νέου αιώνα. Στη Ρόδο, όπου το χνότο του Οθωμανού είναι πιο αποπνικτικό, θα παρεισφρήσει στην ανδροκρατούμενη επιχειρηματική κοινότητα του νησιού με το άρωμά της, τον Ροδανθό. Κι ενώ η Τουρκοκρατία παραχωρεί τη θέση της στην Ιταλοκρατία και οι Έλληνες παλεύουν να διατηρήσουν την εθνική τους υπόσταση, η οικογένειά της θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επιβάλλουν ο Μεγάλος Πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο ιταλικός φασισμός αλλά κι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γερμανοκρατία και ο μεγάλος λιμός που μαστίζει άγρια τα Δωδεκάνησα στο ξεψύχισμα του πολέμου.

Η ιστορία μιας οικογένειας στη Σύμη και στη Ρόδο, πολυκύμαντη και ταραχώδης σαν τη θάλασσα που περιβάλλει τα δύο νησιά, από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, με συνδετικό ιστό μια γυναικεία μορφή.