ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ -ΙΑΔΕΦΟΝΣΟ ΦΑΛΚΟΝΕΣ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


 ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ-ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ

Μία εποχή ατμοσφαιρική,γοητευτική μα και τόσο βίαιη.

    Πόλεμοι,εναλλαγές βασιλείων,αριστοκρατίες κόμισες και δόγηδες και από την άλλη πλευρά,ανέχεια εξαθλίωση,δολοφονίες,δολοπλοκίες. Όλα αυτά δένουν αριστοτεχνικά στο υπέροχο μυθιστόρημα του Φαλκονες

Μέσα από ιστορικά γεγονότα της εποχής του ύστερου Μεσαίωνα,ο συγγραφέας μυεί και εναποθέτει τους αναγνώστες ακριβώς στο κλίμα και στο πνεύμα της πόλης της Βαρκελώνης

Περιγραφές εξαιρετικές από την ζωή των κατοίκων από την ενασχόλησή τους με την θάλασσα από τις συνήθειές τους.

Στις σελίδες του συγκλονιστικού αυτού βιβλίου περιγράφονται με ωμότητα οι άγριες διώξεις των Εβραίων,των αλλόθρησκων αλλά και των ομόθρησκων στο όνομα της θρησκείας και των επιθυμιών του κάθε βασιλιά.

Σκηνές απερίγραπτες με διαπομπεύσεις των ανθρώπων,με την κατακρεούργησή τους,με τον απαγχονισμό τους, σφίγγουν το στομάχι και αφήνουν μία πίκρα,μία δυσωδία, γι αυτούς που αποφασίζουν ενίοτε για τις τύχες του κόσμου.

Παρόλο που οι σελίδες του βιβλίου είναι πάμπολλες και τα ονόματα αμέτρητα, δεν κουράζουν τον αναγνώστη καθώς η αγωνία για το τι θα επακολουθήσει,για το πως θα καταφέρουν να πορευτούν οι ήρωες κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον.

Παρακολουθούμε τον Ούγο Λιόρ τον πρωταγωνιστή που από μικρή ηλικία λαχταράει να ασχοληθεί με την θάλασσα, μα το πεπρωμένο του έχει άλλες βλέψεις.

Η τυχαία ενασχόλησή του με τα αμπέλια και το κρασί τον κατατάσσουν στους ευνοημένους και η αγάπη του για την τέχνη του αμπελουργού και τα μυστικά του καλού οίνου θα τον ακολουθήσει έως το τέλος της ζωής του.

Μέσα από τις περιπέτειές του,τις βίαιες συγκρούσεις του με το κατεστημένο,με τους άρχοντες, με τους ιερείς, παίρνουμε μέρος σε όλες τις τελετουργίες και σε όλη την εναγώνια προσπάθειά του να αποκαταστήσει τους αγαπημένους του.

Καλούμαστε να τον ακολουθήσουμε στον δρόμο που του χάραξε η μοίρα και που δεν είναι στρωμένος με ρόδα.

Η Santa Maria de la Mar προστάτιδά του και συμβουλάτωράς του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του.

Η Παναγιά της θάλασσας που στέκει αγέρωχη στην αγαπημένη της Βαρκελώνη κλαίει η χαμογελάει και γίνεται κοινωνός και κριτής όλων των άγριων η σημαντικών γεγονότων που συμβαίνουν γύρω της.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Βαρκελώνη, 1387. Οι καμπάνες της εκκλησίας της Σάντα Μαρία δε λα Μαρ χτυπούν για όλους τους κατοίκους της συνοικίας Ριμπέρα, αλλά κάποιος τις ακούει με ιδιαίτερη προσοχή. Ο Ούγο Λιορ, γιος ναυτικού που έχει πεθάνει, στα δώδεκά του δουλεύει στα ναυπηγεία χάρη στη γενναιοδωρία ενός από τους πλέον σεβαστούς προκρίτους της πόλης, του Αρνάου Εστανιόλ. Ωστόσο το νεανικό του όνειρο να γίνει ναυπηγός ανατρέπεται από τη σκληρή κι ανελέητη πραγματικότητα, όταν η οικογένεια των Πουτζ, που μισούν τον Εστανιόλ, εκμεταλλεύονται την προνομιακή τους θέση κοντά στον νέο βασιλιά για να πάρουν την εκδίκηση που χρόνια επιζητούσαν.

Δέκα χρόνια μετά την Παναγιά της Θάλασσας, ο Ιλδεφόνσο Φαλκόνες επιστρέφει στον κόσμο που τόσο καλά γνωρίζει, τη μεσαιωνική Βαρκελώνη. Αναδημιουργεί με ακρίβεια τη φεουδαρχική κοινωνία μιας ταραχώδους εποχής, αιχμάλωτη της διεφθαρμένης τάξης των ευγενών, εξιστορώντας τον αγώνα ενός ανθρώπου να τα βγάλει πέρα χωρίς να θυσιάσει την αξιοπρέπειά του.