ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΟΝΕΙΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ - ΝΟΥΡΙΑ ΠΡΑΔΑΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Μυθιστόρημα εποχής θα το χαρακτήριζα μ’εμφύλιο μες στον εμφύλιο που κορυφώθηκε το 1937 στην Βαρκελώνη και που υπήρχε με διάφορες  μορφές και προς διάφορες  κατευθύνσεις  και συγχρόνως παρακολουθεί ο αναγνώστης τις ζωές των ηρώων ανάμεσα σε πολέμους,οίκους μόδας κ.ά. σε μια διχασμένη κοινωνία.Βασικό στοιχείο που καθορίζει την πλοκή είναι ο Οίκος μόδας  υψηλής ραπτικής ΣΑΝΤΑ ΕΟΥΛΑΛΙΑ στην Βαρκελώνη και η πορεία της εξέλιξης του από πού ξεκίνησε και που έφθασε μαζί με όσους το απαρτίζουν εργοδότες και εργαζόμενους.Διάφοροι  χαρακτήρες με την δική τους ιδιαιτερότητα ο καθένας  πλαισιώνουν την ιστορία με κοινωνικά – πολιτικά – οικονομικά μηνύματα.Έρωτες,φιλίες,μυστικά,προδοσίες,λάθη συνυπάρχουν στις ζωές των ηρώων με ανάλογη κατάληξη.Άλλοι τα καταφέρνουν άλλοι όχι.Εξάλλου κάτω από ένα αυταρχικό και καταπιεστικό καθεστώς οι απώλειες κάθε είδους είναι αναπόφευκτες και φυσικά τα όνειρά τους με συγκρατημένο μέτρο.
Εύκολο ανάγνωσμα που διαβάζεται γρήγορα με πολλά γεγονότα και πρόσωπα αλλά με ορισμένα κενά κατά την ροή τους όπως επίσης υπάρχουν μικρές απότομες αλλαγές ορισμένων κεφαλαίων-παραγράφων που σε αποπροσανατολίζουν για λίγο.Συναισθήματα ποικίλα  αλλά όχι έντονα και οι περιγραφές αποτυπώνουν τον χώρο και τον χρόνο της ιστορίας όπως και οι εικόνες που μας χαρίζει ο συγγραφέας δεν περνούν απαρατήρητες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Bαρκελώνη, 1917. Ο νεαρός Αντρέου Μουλίνς έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: να ανεβάσει το κατάστημα Σάντα Εουλάλια στο υψηλότερο βάθρο του κόσμου της υψηλής ραπτικής.

 Ο Φεράν Κλος είναι ένας γοητευτικός νέος παθιασμένος με το σχέδιο. Είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει την ιατρική προκειμένου να καταρτιστεί ως καλλιτέχνης. Στο Παρίσι, καθώς έρχεται σε επαφή με ζωγράφους και μποέμ, βρίσκει την ελευθερία. Αυτό το όνειρο διαρκεί ελάχιστα, καθώς ο πατέρας του τον υποχρεώνει να γυρίσει πίσω και να δεχτεί μια θέση εργασίας στο Σάντα Εουλάλια.

Η Λάια Καλμπέτ είναι κόρη της πρώτης μοδίστρας του Σάντα Εουλάλια. Είναι μια όμορφη και ξεχωριστή κοπέλα, η καλύτερη φίλη της
Ρουζέ, της νεαρής κληρονόμου και συνιδιοκτήτριας του Σάντα Εουλάλια. Η σχέση των δύο κοριτσιών θα αλλάξει για πάντα όταν η μία από τις δύο θα ανακαλύψει πως αγαπούν τον ίδιο άντρα...