ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΟ ΓΙΑΤΙ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ

Εγχείρημα δύσκολο η συγγραφή ενός βιβλίου από 11 συντελεστές και για να είμαι ειλικρινής είχα τις αμφιβολίες μου ως προς το τελικό αποτέλεσμα,αν και γνωρίζω τις συγγραφικές ικανότητες του κ. Γκέντζου..Αμφιβολίες που όμως διαλύθηκαν,ήδη από τα πρώτα κεφάλαια.Ένα βιβλίο πολυπρόσωπο,με άριστο τρόπο γραφής,και με πολλά στοιχεία ψυχογραφήματος.Ένα ταξίδι στο όνειρο και μία εμβάθυνση ψυχής των χαρακτήρων των ηρώων θέτοντας διαφόρους προβληματισμούς και ο καθορισμός της μοίρας πρωταγωνιστής.Αφηγηματικό,καθώς η αφήγηση σχετίζεται με την εξέλιξη των γεγονότων και προκαλεί αγωνία και αναμονή στον αναγνώστη για την περαιτέρω συνέχεια και συγχρόνως δυναμικό σε πρώτο πρόσωπο στον παρελθόντα χρόνο.Η σύνδεση του κεντρικού ήρωα με τις σκέψεις των υπολοίπων είναι το κυρίαρχο μέσο,όπου ο αναγνώστης καλείται να ερμηνεύσει και να ανακαλύψει με τον δικό του ψυχισμό τα συναισθήματα,τις πράξεις,τους λόγους  των ηρώων,αλλά και αυτά που εισπράττει ο ίδιος στην συγκεκριμένη διαδρομή και να φθάσει στην λύτρωση δίνοντας το δικό του νόημα.Συγχαρητήρια σε όλο το τιμ και ιδιαίτερα στον επικεφαλής για αυτή την ,ομολογουμένως,δύσκολη προσπάθεια και με αυτήν την εκπληκτική έκβαση του πονήματος  χωρίς να ξεχωρίζει ότι είναι γραμμένο από διαφορετικούς.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα δραματικό ψυχογράφημα, με ήρωες διαφορετικών προελεύσεων, που εμπλέκονται χωρίς να γνωρίζονται, μέσα από την προσωπική ιστορία της ζωής τους, η οποία τελικά συγκλίνει σε ένα και μοναδικό πρόσωπο.
Ο Στέφανος Κουρτέσης, ο κεντρικός ήρωας του έργου, είναι μια προσωπικότητα που συναρπάζει και απωθεί, με την απίστευτης σκληρότητας συμπεριφορά του και τον χυδαίο τρόπο με τον οποίο τσαλαπατά και εκμεταλλεύεται τους πάντες γύρω του, προκειμένου να επιτύχει την προσωπική του ευδαιμονία, όπως τουλάχιστον αυτός την αντιλαμβάνεται.


Οι γυναικείοι χαρακτήρες, που αποτελούν τον στόχο τού πρωταγωνιστή της ιστορίας, στριφογυρίζουν σαν χορεύτριες σε γαϊτανάκι, γύρω από τον γοητευτικό εγκληματία, και αντιδρούν η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο, σημείο που αποτελεί και το πλέον γοητευτικό παράδοξο του μυθιστορήματος.

Συναρπαστικός στην πολυπλοκότητά του και ο χαρακτήρας της γυναίκας του κεντρικού ήρωα, η οποία, οδηγημένη από τον φόβο και την ανασφάλεια, τοποθετεί ηθελημένα τον εαυτό της σε μια αδιανόητη κατάσταση, ώσπου η μοίρα να τη φέρει αντιμέτωπη με το πιο κρυφό μυστικό της.

Το απροσδόκητο τέλος αποτελεί μία ευφάνταστη έκπληξη για τον αναγνώστη και κλείνει με τον καλύτερο τρόπο μία συναρπαστική αφήγηση. Το παρόν έργο, το οποίο διαβάζεται απνευστί, αποτελεί μία επιτυχημένη συλλογική προσπάθεια.

1 σχόλιο: