ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ - ΦΕΤΧΙΕ ΤΣΕΤΙΝ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Αληθινή βιογραφία και προσωπικά βιώματα μίας Αρμένισσας που επέζησε από την σφαγή των Αρμενίων.Περιγραφικές διηγήσεις από την εγγονή της και συγγραφέα του βιβλίου Τουρκάλα Φετχιέ Τσετίν.Φόρος τιμής για την γιαγιά της και γενικά για την γυναίκα.Μιλά για την καταγωγή,τον οικογενειακό χαμό, το οδοιπορικό της,την σωτηρία της(κατά μία έννοια)τα παιχνίδια του πολέμου που παρ’όλο τον φόβο και τον αγώνα της επιβίωσης υπάρχουν και στιγμές ανεμελιάς και χαράς.Ένα ξετύλιγμα του νήματος για την πολυτάραχη  ζωή  της με αφορμή τον θάνατό της.Μία γιαγιά που προστατεύει την φαμίλια της και που μαθαίνει στα εγγόνια την γλώσσα της υπομονής και των πραγμάτων και αναλαμβάνει την ευθύνη τους.Μιά γιαγιά που αλαξοπίστησε αναγκαστικά και που δεν γνώριζαν οι οικείοι της την πραγματική ταυτότητά  της.Η αναζήτηση των οικογενειακών δεσμών από την εγγονή  μετά από μαρτυρίες της γιαγιάς και κάποια ντοκουμέντα και τα οποιοδήποτε συναισθήματα που  νιώθουν εκατέρωθεν.Η συγγραφέας ξεδιπλώνει αναμνήσεις και όνειρα και όπου το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν καταγράφοντας ενδιαφέρουσες εμπειρίες και γεγονότα.Ένα πολύ  μικρό κομμάτι λοιπόν της ιστορίας που αφορά τους Αρμένιους και το σημαντικό είναι ότι έχει γραφτεί από μία Τουρκάλα που αναγνωρίζει τις ευθύνες της φυλής της.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ


"Όταν βάζω με το νου μου το Γενάρη εκείνης της χρονιάς, κρυώνω. Νιώθω έναν πόνο βαθιά μέσα μου. "Να εδώ, εδώ είναι ο πόνος" έλεγε η μαμά μου κρατώντας το χέρι της πάνω στο αριστερό της στήθος όταν ήθελε να εξηγήσει ότι είχε αβάσταχτη λύπη. Ακριβώς έτσι κι εμένα πονάει ένα μέρος βαθιά στην καρδιά μου στη σκέψη εκείνου του Γενάρη.

Είμαι στον αυλόγυρο ενός τζαμιού· ψυχρό, περιφραγμένο με ψηλό τοίχο από τεράστιες παλιές μαυρισμένες πέτρες· ένα φέρετρο είναι πάνω στο μουσαλά να σου πιάνεται η ψυχή. Η πλάκα του μαρμάρου κάτω απ' το φέρετρο είναι τόσο παγωμένη, που μου φαίνεται πως, αν την ακουμπήσω, το χέρι μου θα κολλήσει πάνω της· στέκομαι μακριά. Λες κι όλα, ο τεράστιος τοίχος, αυτές οι πέτρες, έχουν σχεδιαστεί για να νιώσει ο άνθρωπος την απελπισία του, την κακομοιριά του."

Όταν η Φετχιέ Τσετίν μεγάλωνε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τουρκίας, είχε την εικόνα της γιαγιάς της ως μιας ευτυχισμένης και αξιοσέβαστης μουσουλμάνας νοικοκυράς. Πέρασαν δεκαετίες μέχρι να της αποκαλύψει η ίδια την αλήθεια: γεννήθηκε χριστιανή και Αρμένισσα, το όνομά της ήταν άλλο, οι περισσότεροι άντρες στο χωριό της σφαγιάστηκαν το 1915 και τα γυναικόπαιδα του χωριού στάλθηκαν σε πορεία θανάτου. Εκείνη την έσωσε (αρπάζοντάς την από την αγκαλιά της μάνας της) ένας Τούρκος αξιωματούχος, που έγινε ο πατέρας της. Αυτό που ήξερε η γιαγιά ήταν πως είχε ακόμη συγγενείς στην Αμερική. Θα μπορούσε η Φετχιέ να τη βοηθήσει να τους εντοπίσει προτού κλείσει τα μάτια της;

Σε αυτήν τη συγκλονιστική μαρτυρία, η Φετχιέ Τσετίν σπάει τη σιωπή, σε μια χώρα όπου η γενοκτονία των Αρμενίων απλώς δεν έχει συμβεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου