ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ο ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΓΕΛΕΚΑΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Ένα μυθιστόρημα με δύο χρονολογικές εξιστορήσεις αφηγήσεων..Του τωρινού και του περασμένου όπου η μία είναι το εύνασμα της άλλης.Ξεκινά από το σήμερα της γιαγιάς Άννας και ξετυλίγεται η ταυτότητά για το παρελθόν της στον εγγονό της Ιάκωβο.Ιστορικό μυθιστόρημα εν μέρει με μυθοπλασία που είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και με ιστορική διευρεύνηση αναδρομής πραγμάτων και γεγονότων.Η ιστορία της Εβραικής Κοινότητας στην Αττική στην διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.Ήρωες απλοί,καθημερινοί με τα βάσανα ,τους προβληματισμούς,τις αγωνίες,τα οράματα ,τα ιδανικά τους όπου στην ψυχή τους εισορμούν ο πόλεμος,ο θάνατος,η δυστυχία.Ο συγγραφέας κατορθώνει ν’ανιχνεύσει και να σχηματίσει φανταστικούς χαρακτήρες οι οποίοι τροποποιούνται σε αληθινούς και που είναι στο πλαίσιο της πλοκής.Πολλά θεωρώ ότι ήταν τα ερεθίσματα για τον συγγραφέα ο οποίος εξετάζει την ιστορία με την δική του ματιά και την δική του ιδεολογία.Γενικά είναι μία ιστορία για τους Εβραίους της Αθήνας,τις δραστηριότητες,τους αγώνες,τα διλήμματα,τους φόβους τους όπου δεν γνωρίζουμε πολλά και ίσως δεν έχουμε διαβάσει όπως για τους αντίστοιχους της Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αθήνα 2012. Ο Ιάκωβος, ο μικρός εγγονός της Άννας, Εβραίας που γλίτωσε από τις θηριωδίες των Ναζί, γοητεύεται από τα συνθήματα και τις πρακτικές των σημερινών οπαδών τους.


Αποφασισμένη να τον προστατεύσει, η Άννα θα του μιλήσει για την Ιστορία.

Με οδηγό τις αναμνήσεις της, μέσα από την πορεία της στις γειτονιές και στους δρόμους της Αθήνας, ξετυλίγονται πτυχές της ιστορίας των Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής. Οι διώξεις τους, οι πλαστές ταυτότητές τους, η συμμετοχή τους στο ΕΑΜ, η στάση του ραβίνου Μπαρζιλάι, ο ρόλος του αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού, τα αρχεία της Συναγωγής, τα Δεκεμβριανά. Το χθες συνδέεται με το σήμερα, καθώς στα χρόνια της κρίσης επιστρέφει ο εφιάλτης του νεοναζισμού. H Άννα με τις αφηγήσεις της προσφέρει στον εγγονό της μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου