ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ (1ον)- ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ένα βιβλίο σταθμός στα βάθη της Καππαδοκίας γεμάτο αναμνήσεις που ξεκινά μας μεταφέρει με παραστατικό τρόπο σ'όλους εμάς την ατμόσφαιρα των αλησμόνητων πατρίδων.Πλούσιο σε υλικό από Καππαδοκία,αλλά και Σμύρνη,Κων/πολη παρουσιάζοντας την αγάπη για τους προγόνους.Το χρονικό άπλωμα του μυθιστορήματος κυμαίνεται μεταξύ δύο περιόδων.Μια ιστορία προσφυγιάς και όχι μόνο.Αναφέρεται σ'ένα ταξίδι δύο απογόνων που κάνουν και ο καθένας για δικούς τους λόγους.Ταξίδι αναψυχής που για τον καθένα ξεχωριστά θα καταλήξει σ'ενα ταξίδι αποκάλυψης??.Η επίσκεψη των απογόνων στις χαμένες πατρίδες μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο,στο περιβάλλον που έζησαν οι πρόγονοι και οι τελευταίοι Έλληνες της Καππαδοκίας ξυπνώντας μας μνήμες και συναισθήματα μέσα από ένα οδοιπορικό στους δρόμους της Ανατολής όπου ήκμασε ο Ελληνικός πολιτισμός και που κανείς δεν μένει ασυγκίνητος.Ταξιδεύεις μαζί με τους ήρωες και ταυτίζεσαι μαζί τους και είναι σαν βιώνεις και εσύ την ζωή τους με τα ήθη και τα έθιμα τους,τον πολιτισμό τους της τότε κοινωνίας.Η γραφή σε παρασύρει στο ταξίδι των ηρώων και η ψυχολογία τους σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον μπλέκοντας παρελθόν,παρόν συνέχεια και μαζί συναισθήματα,σκέψεις,αναμνήσεις,απόψεις.Η συγγραφή δεν κουράζει με τις αναδρομές στο παρελθόν των ηρώων καθώς τις συνδέει με τα διάφορα αίτια που δίνει ο τόπος,αλλά και οι αναμεταξύ τους συναναστροφές και μια ζωή που δεν ήταν εύκολη,αλλά ήταν η ζωή που ήξεραν μέσα σε μια κοινωνία πατριαρχική.Συνοψίζοντας πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μαζί με τον τίτλο,το όμορφο εξώφυλλο και την πλοκή θα εκτιμήσετε πάρα πολύ.Περιμένουμε την συνέχεια του μυθιστορήματος με ενδιαφέρον για νέες εξελίξεις και περισσότερα γεγονότα τόσο από άποψη πλοκής όσο και ιστορίας του τόπου.Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στην κυρία Κόντζογλου που με τα συγκεκριμένα ταξίδια της μας γεμίζει εμπειρίες,γνώσεις ,συγκινήσεις.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια ιστορία για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους αλησμόνητους έρωτες. 

Καππαδοκία, χώρα μαγική, γεμάτη θρύλους και παραδόσεις. Εκεί, ανάμεσα στα βουνά με τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες με τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισμός ξεχασμένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων. 
Καισαρεία, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσμου. Η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιματοβαμμένο βράδυ στο λιμάνι της Μερσίνας. 
Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα, κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αμερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. 
Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόμενοι δερβίσηδες και ένα μοναστήρι με τη χαμογελαστή Παναγία μπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και μοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους μια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου