ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ ΝΥΧΤΩΝΕΙ - ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Πολυπρόσωπο βιβλίο με ρεαλιστικούς,έντονους,αληθινούς χαρακτήρες που αναδεικνύονται μέσα από μία δυνατή πλοκή που την χαρακτηρίζουν κοινωνικά και ιστορικά γεγονότα.Ωραία γλώσσα με λεπτομέρειες και που ρέει γρήγορα και με στοιχεία ντοπιολαλιάς εκεί που χρειάζεται,πολλά λαογραφικά στοιχεία ,αλλά και χρήση της καθαρεύουσας σε μερικές επιστολές.Πυρήνας της ιστορίας οι ζωές δύο οικογενειών σε χωριστούς τόπους (πόλη - χωριό)και που κάποια στιγμή προσεγγίζονται σε δύσκολες εποχές με ενδιαφέροντα γεγονότα και πρόσωπα.Η συγγραφέας υφαίνει την πλοκή μέσα από οικονομικά και πολιτικά συμβάντα,όπως η σταφιδική κρίση που ξέσπασε το 1893 και έφερε επιθετικές κινητοποιήσεις αγροτών,αλλά και μορφές κοινωνικής διεκδίκησης καθώς επίσης και νεκρωμένες πόλεις λόγω απουσίας εμπορικών συναλλαγών.Ήρωες από την μία όπως σταφιδέμποροι που επιδεικνύουν τον πλούτο και έχοντας πολυέξοδη διαβίωση και από την άλλα ήρωες (αγρότες)που λόγω αδυναμίας καλλιέργειας κτημάτων αλλά και αποπληρωμής χρεών (υποθηκεύσεις,τοκογλυφίες στο φόρτε)είχαν μία σκληρή ζωή και όπου το κίνημα της μετανάστευσης είχε αυξηθεί.Παράλληλα με την καταγραφή της καθημερινότητας η συγγραφέας μας παρασέρνει με τον δικό της τρόπο και χειρισμό σε ένα ταξίδι εμπειριών με δημιουργίες εικόνων,γνωρίζοντας αξίες συναισθημάτων,συγκινήσεις ,αποκαλύψεις,λάθη,πάθη αλλά πάνω απ'όλα μας αναδεικνύει την δύναμη,το ψυχικό σθένος,την αντιμετώπιση με θάρρος απέναντι σε τραγικές καταστάσεις των πρωταγωνιστών,χωρίς να λυγίσουν,αντιθέτως πολεμούν με πείσμα και προχωρούν μπροστά.Φυσικά μέσα στο μπλέξιμο ζωής και μάλιστα μεταξύ συγγενών,έστω και εν αγνοία τους,υπάρχουν όνειρα,αμφιβολίες,προσωπικά λάθη,κρυμμένα μυστικά που οδηγούνται τελικά που?Μήπως στην σωστή ώρα που νυχτώνει?Ένα εξαιρετικό έργο που δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου άπαξ και το ξεκινήσεις και που προσλαμβάνεις πάμπολλα μηνύματα.Συγχαρητήρια στην κυρία Δημοπούλου που πρώτη φορά διάβασα βιβλίο της και σίγουρα θα την ακολουθήσω και στα επόμενά της,γιατί με κέρδισε στο σύνολο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Πάτρα, 1889. Δύο οικογένειες, δύο γυναίκες αντιμέτωπες με τη Μοίρα τους και την Ιστορία.
Η οικογένεια του σταφιδέμπορου Καραμάνου υποδέχεται με χαρά το νέο, υιοθετημένο μέλος της. Η όμορφη Χρυσάνθη Καραμάνου και η παραμάνα φροντίζουν το μωρό με λατρεία. Όμως γρήγορα οι καιροί δυσκολεύουν. Οι καλές εποχές τελειώνουν· το εμπόριο της σταφίδας παρακμάζει· τα πριμαρόλια μένουν δεμένα στο λιμάνι· οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, πέφτουν· οι ταραχές δεν έχουν τέλος· ο θάνατος της Χρυσάνθης βυθίζει την οικογένεια στο πένθος...
Σ’ ένα χωριό λίγο έξω από την Πάτρα, η Μυγδαλιά και η οικογένειά της πασχίζουν να επιβιώσουν, καθώς η σταφίδα στην οποία στηρίζονται μένει στα αζήτητα. Θα δανειστούν από έναν τοκογλύφο, μα δεν θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν το δάνειο, κι η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά. Ενώ η αδελφή της Μυγδαλιάς, αποκομμένη από την οικογένεια εξαιτίας ενός νεανικού παραστρατήματος, θα παντρευτεί έναν άνθρωπο σκοτεινό κι αμφιλεγόμενο, και θα μπει σε έναν άλλο κόσμο — έναν κόσμο με τον οποίο η Μυγδαλιά έχει ήδη συγκρουστεί.
Το πέρασμα του χρόνου φέρνει στην επιφάνεια μυστικά καθώς οι δύο οικογένειες άλλοτε συγκλίνουν κι άλλοτε αποκλίνουν στον ανελέητο χορό της μοίρας. Την τελική έκβαση της ιστορίας τους θα αποφασίσει η ζωή, έτσι όπως μόνο εκείνη ξέρει να αποφασίζει για τις ιστορίες των ανθρώπων — και πάντα στη σωστή ώρα, ούτε λεπτό νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου