ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ - ΜΑΙΡΗ ΜΑΓΟΥΛΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μία αναδρομή και ένα οδοιπορικό εκ μέρους της συγγραφέως στα στενά,στους δρόμους και στις γύρω περιοχές της Κωνσταντινούπολης μαζί με όλα τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν από το 1926-1964 με παράλληλες και διαφορετικές ιστορίες που άλλες μας συγκίνησαν και άλλες έμειναν στάσιμες ή σταμάτησαν απότομα (και που κατά την γνώμη μου είναι πολλές και θα μπορούσε η κάθε μία να είναι αυτόνομη,ίσως σε κάποιο άλλο βιβλίο)αλλά με εικόνες και χρώματα μιας εποχής που έχει σημαδέψει τους ήρωες της.Μιλά με νοσταλγία για τα περασμένα μεγαλεία,παλιές ένδοξες μέρες του γιαλί και όχι μόνο.Η πλοκή προχωρά βασισμένη μέσα από τα ίδια γεγονότα και τα πρόσωπα.Κερδίζει πάντως τον αναγνώστη με το θέμα,αλλά και με τις επιδέξιες κατευθύνσεις της ιστορίας ώστε να διαβάζεται με ενδιαφέρον και εύκολα μαθαίνοντας τις εξελίξεις των γεγονότων αλλά και για την Πόλη της νοσταλγίας και της φαντασμαγορίας  για μια ζωή που έχει χαθεί με μία Κωνσταντινουπολίτικη ζεστασιά.Ένα ταξίδι νοερό λοιπόν, διασχίζοντας τον Βόσπορο ,βλέποντας το παρελθόν από μία νέα συγγραφέα με ωραίες και γλαφυρές περιγραφές,στρωτή γραφή και καλά σκιαγραφημένους χαρακτήρες σε αυτό το πολυπρόσωπο μυθιστόρημα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ένα μυθιστόρημα-χρονικό για την περίοδο 1926-1964. Γεννημένη στον Βόσπορο, από γονείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη με τις απελάσεις του 1964, μεγάλωσα μέσα στις μνήμες τους, έφτιαξα εικόνες για τα πρόσωπα των οποίων τις ζωές είχα κάνει με το χρόνο δικές μου. Κάποια στιγμή, ένιωσα τους ήρωες να με πιέζουν για μια «έξοδο» στο χαρτί. Μάζεψα το παρελθόν, τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά τους, τους τοποθέτησα στον χώρο και στον χρόνο που ανήκαν και τους έριξα στην ιστορία… Εκεί, συνάντησαν άλλους, φανταστικούς μα και αναγκαίους για την πλοκή χαρακτήρες. Πραγματικοί και φανταστικοί, συμπορεύτηκαν για να αναπλάσουν την εικόνα της εποχής στον Βόσπορο και το ιστορικό Πέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου