ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΚΙ ΑΝ ΕΓΩ ΧΑΘΩ - ADAM HASLETT - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Θα το χαρακτήριζα ένα ανάγνωσμα ψυχικής σύνθεσης με μία πολυπρόσωπη αφήγηση από πρόσωπα που απαρτίζουν μία οικογένεια με εναλλασσόμενες απόψεις και ο αγώνας όλων για τα άτομα που έχουν την ψυχική ασθένεια.Δύσκολο βιβλίο από άποψη κατανόησης και ίσως κουραστικό για ορισμένους και ειδικά σε αναγνώστες που ίσως δεν έχουν βιώσει στο κοντινό τους περιβάλλον άτομα με ψυχικές διαταραχές  και την δυσκολία προσέγγισής τους αλλά και να τα κατανοήσουν και η εξέλιξη της ιστορίας λίγο αργή και με τα ιδιαίτερα κεφάλαια που η σύνδεσή τους είναι λίγο δυσκολονόητη από πλευράς του ότι η ροή της ιστορίας συνεχίζεται με αυτές τις εναλλαγές των προσώπων αφήγησης των κεφαλαίων.Μία πορεία και καταγραφή της ζωής τους έχοντας πάντα δίπλα και μπροστά τους την προστασία και την έγνοια για τον ασθενή συγγενή τους.Νομίζω πάντως ότι ο συγγραφέας απέδωσε αρκετά καλά τον εσωτερικό ψυχισμό του άρρωστου ή τουλάχιστον το πρσπάθησε διαχειρίζοντας τον με εκτίμηση και όχι μόνο αυτόν ,αλλά και τους γύρω του.Δυστυχώς η ψυχική αθένεια είναι η μάστιγγα της εποχής μας επιφέροντας πολλαπλά συναισθήματα ως προς την διαχείριση της, πολλές διακυμάνσεις,ανησυχίες,σκέψεις,αισθήματα ενοχής,ευθύνης,αντιδράσεις εκατέρωθεν και φυσικά μία δύσκολη ισορροπία μεταξύ τους.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Τη δεκαετία του ’60, η Μάργκαρετ, μια νεαρή Αμερικανίδα που ζει στο Λονδίνο, αποφασίζει να παντρευτεί τον Τζον παρά την κρίση κατάθλιψης που τον οδηγεί σε νευρολογική κλινική λίγους μήνες πριν από τον γάμο τους. Το ζευγάρι αποκτά τρία παιδιά και όλοι μαζί μετακομίζουν στην Αμερική, με την ελπίδα να επιστρέψουν κάποτε μόνιμα στην Αγγλία. Χρόνια αργότερα, η μετεγκατάσταση αυτή πραγματοποιείται, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την οικογένεια να ξεριζωθεί άλλη μια φορά. Ο Τζον βυθίζεται και πάλι στην κατάθλιψη και, νιώθοντας αδύναμος να στηρίξει την οικογένειά του, αυτοκτονεί. Μέσα από τους εναλλασσόμενους μονόλογους των πέντε μελών της οικογένειας φανερώνεται ο προσωπικός αγώνας του καθενός, αλλά και η προσπάθειά τους να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, και κυρίως τον πρωτότοκο Μάικλ, που έχει «κληρονομήσει» τη δυσκολία του πατέρα του στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.
Το μυθιστόρημα, που ήταν υποψήφιο για σημαντικά βραβεία, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από δέκα χώρες, διερευνά τις δυσκολίες της οικονομικής αλλά και συναισθηματικής επιβίωσης στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, το βάρος μιας αυτοκτονίας ή ενός ψυχικά πάσχοντα στην οικογένεια, την τραυματική ενηλικίωση –αλλά και την αδυναμία ενηλικίωσης–, τη μοναξιά, την «εύκολη» λύση των ψυχοφαρμάκων, την ερωτική απογοήτευση, τη σύγκρουση μεταξύ των προσωπικών επιδιώξεων και του χρέους προς τους οικείους, αλλά και την αγάπη. 

Σκοτεινό, με χιούμορ που σε κερδίζει, δηκτική τρυφερότητα και προτάσεις τόσο ευφυείς που διεγείρουν το πνεύμα. Μη γελιέστε όμως, η πιο γενναιόδωρη έκπληξη που σας επιφυλάσσει αυτό το μυθιστόρημα είναι η μεγάλη του καρδιά.
New York Times Book Review

Ο Haslett είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους αμερικανούς συγγραφείς. Διαθέτει μια έκτη αίσθηση στη δημιουργία χαρακτήρων και ένα ρέον, απροσποίητο στιλ γραφής. Ίσως το πιο σπάνιο χάρισμά του όμως είναι η βαθιά κατανόηση των αόρατων δεσμών που συνδέουν τους ανθρώπους… Ο Haslett έχει αντίληψη της πραγματικότητας των άλλων, και η υπαινικτική δύναμη αυτού του μυθιστορήματος προέρχεται ακριβώς από την τοποθέτηση της πνευματικής ασθένειας ως οικογενειακής υπόθεσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου