ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΣΜΥΡΝΗ,ΣΥΓΓΝΩΜΗ - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΥΤΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Μνήμες που δεν πρέπει να τις σβήσει ο χρόνος.Ένα ακόμη βιβλίο για τις Χαμένες Πατρίδες.Ένα ταξίδι στην πόλη των αρωμάτων της Σμύρνης του 1922.Παρ'όλο που έχουν γραφτεί πολλά για το συγκεκριμένο θέμα,εν τούτοις κάθε φορά μαθαίνεις και κάτι καινούργιο και νιώθεις ακόμη μία φορά τις βιαιότητες,τις κακουχίες,την προσφυγιά και την ανατριχίλα του θανάτου,ενός θανάτου άδικου.Μία τοιχογραφία λοιπόν του Ελληνισμού και όσων τραγικών και απερίγραπτων γεγονότων που διαδραματίσθηκαν εκείνη την εποχή μέσα από μία απλή,κατανοητή γραφή και δοσμένα με ένα έμπρακτο και αληθινό τρόπο.Παράλληλα με τα διάφορα Ιστορικά γεγονότα ,με τα λάθη των πολιτικών,την προδοσία των Συμμάχων (όπου γίνεται έντονος καυτηριασμός)του διχασμού,τον οποίον και  εκμεταλλεύτηκαν στον έπακρον οι Τούρκοι,συμπορεύονται και οι ζωές που απαρτίζουν την οικογένεια Νικολαίδη των λαικών στρωμάτων όπου οι ζωντανοί χαρακτήρες κινούνται έντονα μέσα στην πλοκή.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Από τα αρώματα της Ανατολής έως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κοκκινιάς, και από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική καταστροφή: ένα ταξίδι σε χρόνους και τόπους μεγάλων ανατροπών. Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία. Mια διαδρομή στο άγνωστο που ξεκινά όταν δύο αδέλφια από το Κορδελιό παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους: ο Πέτρος κυνηγά το όνειρο στη θάλασσα, ενώ η αδελφή του, Ευτέρπη, το αναζητά στη Σμύρνη: στην πόλη του πλούτου και του έρωτα, του πολιτισμού και της υψηλής αισθητικής. Στη γοητεία της αρχοντικής πολιτείας με τα ιδιαίτερα χρώματα και τις γεύσεις, με τους ήχους και τις μυρωδιές της. Στον ίδιο τόπο, όμως, όπου και η μοίρα οργανώνει το δικό της σχέδιο, που θα κλονίσει για πάντα τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων της Μικρασίας.

Ένα μυθιστόρημα για τις πιο έντονες, τις πιο ελπιδοφόρες, αλλά και τις πιο ζοφερές στιγμές μιας πόλης που αγαπήθηκε, υμνήθηκε, και εξακολουθεί να μας πονάει ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου