ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΟΥ!

Αυτό το blog δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την τέχνη και την λογοτεχνία.Δηλ. Απόψεις μου λογοτεχνικών βιβλίων που έχω διαβάσει,Εκδηλώσεις διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων (κυρίως για Θεσσαλονίκη) και διάφορα άλλα συναφή και γραμμένα με ένα τρόπο απλό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

Εύχομαι εδώ να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει και ελπίζω να γίνουμε ευχάριστη παρέα.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Καλή ανάγνωση σε όλους.

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ - ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Μετά φόβου μέσα σε μία περίοδο μεταξύ 1916-1944 με όλα τα ζοφερά πολιτικά γεγονότα,τις διαμάχες και τον διχασμό που επικρατούσε.Μία αφήγηση εκείνων των χρόνων δια μέσου της πλοκής και τις ζωές των ηρώων επικεντρώνοντας στον ψυχισμό των ανθρώπων,τον φόβο που κυριαρχούσε,την υποταγή,τις αντιδράσεις αλλά και την καταγραφή μίας φιλίας  και βέβαια δεν λείπει και ο έρωτας μέσα σε μία ανδροκρατούμενη ,ηθογραφική ,κλειστή κοινωνία της εποχής,γεμάτη από προλήψεις και πρέπει.Μυθιστόρημα με φόντο την Ιστορία στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και του λαού της υπαίθρου.Μοναδικοί χαρακτήρες το πλαισιώνουν έχοντας ο καθένας τους τα όνειρά του για ένα φωτεινό αύριο.Κυρίαρχο πρόσωπο είναι αυτό της Αρίστης που από μικρή δείχνει να είναι ένα άτομο επαναστατικό και συνεχίζει στην πορεία της να είναι ασυμβίβαστη,τολμηρή,ενάντια στα πρέπει,αναζητώντας συνέχεια την ελευθερία σκέψης,αλλά και διεκδικώντας τα δικαιώματά της.Στην αντίπερα είναι και η Διαλεχτή ,η φίλη ,η αδελφή που από μικρή ζει μέσα στις φοβίες,στην υποταγή,έχοντας μία αδρανή στάση και εγκλωβισμένη μέσα στον δικό της κόσμο.Δύο αντίθετοι χαρακτήρες που όμως ζουν αρμονικά και συμπορεύονται.Η δεξιοτεχνία της συγγραφέως είναι εμφανής τόσο στην γραφή της με μία γλώσσα στο μεγαλείο της και με τον λυρικό της λόγο όσο και στην διεύρυνση της πλοκής που καθιστά το ανάγνωσμα καθηλωτικό και ενδιαφέρον

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δύο κορίτσια –φίλες επιστήθιες, σχεδόν αδελφές– μεγαλώνουν στην ελληνική ύπαιθρο, σε περιβάλλον ασφυκτικό, που τις εκπαιδεύει στο κυρίαρχο μοντέλο ηθικής, εμφυσώντας τους το φόβο και την ενοχή. Η Αρίστη, φύσει ανήσυχη, ανακαλύπτει τις πηγές του φόβου μέσα από την έρευνα και τη μάθηση. Αναζητεί αλήθειες γύρω από τη θέση της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, την ελευθερία της σκέψης, την πολιτική και τον έρωτα. Η Διαλεχτή μένει στα «αβαθή» και «σίγουρα» νερά· αθάρρευτη και αδρανής, κάνει κάθε φορά μικρά και δειλά βήματα στη ζωή. Η σχέση των δύο κοριτσιών δοκιμάζεται όταν ανάμεσά τους μπαίνει ο Διονύσης Αρχοντής, άντρας ορμητικός, το αρχέτυπο του Βάκχου. Έκτοτε, οι δύο φίλες πορεύονται με δύο εαυτούς: τον φανερό και τον κρυφό. 

Οι ζωές τους περνούν από συμπληγάδες, από την εποχή του Εθνικού Διχασμού μέχρι την αρχή του Εμφυλίου, καθώς τα γεγονότα συγκλονίζουν την Ελλάδα, που πασχίζει να βγει από τις παλιές φεουδαρχικές της δομές και να αστικοποιηθεί.

Ένα βιβλίο για την αναζήτηση της ελευθερίας, για το φόβο και την υποταγή, για τα όνειρα και τις αυταπάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου